Site icon

Cine trebuie să deschidă Turnul Alb și Turnul Negru? Organizatorii Amural așteaptă omul cu cheia ca să poată pregăti festivalul

Festivalul Amural, care începe pe 31 august la Brașov, are în program mai multe evenimente artistice pe care organizatorii le vor susține în câteva locuri „cu greutate” din oraș.

Printre locațiile alese și anunțate deja se află fostul cinematograf Popular, care de ani buni se află în paragină, Turnul Alb și Turnul Negru, toate trei închise. 

Dacă cu Popular, organizatorii au rezolvat să poată intra și să își pregătească spațiul pentru evenimentele din cadrul Festivalului Amural, cu cele două tururi care fac parte din fortificațiile vechii cetăți a Brașovului este mult mai greu.

Situația patrimonială încurcată a fortificațiilor le dă bătăi de cap și organizatorilor Festivalului Amural, care deși au planuri în Turnul Alb și Turnul Negru și au obținut acordul autorităților, nu pot intra încă în cele două clădiri, pentru că nu are cine să le deschidă ușile. 

Ca într-un film de comedie, directorul de creație al Festivalului AMural, Răzvan Pascu, a apelat la jurnaliști în conferința de presă pentru prezentarea evenimentului, solicitându-le sprijinul pentru a deschide ușile celor două turnuri. Răzan Pascu le-a cerut jurnaliștilor să intervină și ei pe lângă Consiliul Județean, care se pare, ar avea cheia celor două turnuri. „Nu avem acord pentru a intra în Turnul Alb și Turnul Negru. Am transmis solicitări către Primăria Brașov și Consiliul Județean. Unii au spus că nu e în proprietatea lor, alții că nu e în administrarea lor. Facem un apel celor de la Consiliul Județean să ne deschidă turnurile în cele patru zile de festival”, a spus Pascu.

Turnul Alb și Turnul Negru sunt înscrise în Cartea Funciară în proprietatea municipiului Brașov. 
În HG 975/2002 care atestă domeniul public și privat al localităților, fortificațiile apar și ca proprietate a municipiului și ca proprietate a județului. (Mai multe detalii despre încurcătură, AICI). Anii trecuți, cele două turnuri au fost administrate de Consiliul Județean, prin SC Consilprest SRL.  Tot anii trecuți, Consiliul Județean este cel care a dat cheile organizatorilor de la Amural, pentru deschidrea turnurilor. 

Exit mobile version