Compania Nuclearelectrica SA va cumpăra Compania Națională a Uraniului (CNU), potrivit unor surse din piața de energie. Achiziția ar urma să salveze CNU dintr-o situație dramatică și ar rezolva problema spinoasă a combustibilului pentru Centrala Nucleară de la Cernavoda. Principalul activ al CNU este Uzina de la Feldioara, care prelucreaza minereul și produce combustibil necesar pentru Centrala din Cernavoda, anunță hotnews.ro. Uzina R de la Feldioara a avut mai multe perioade “fierbinți” în ultimul an, cu întârzieri ale plăților către angajați.
Ministerul Energiei controlează atât Compania Nationala a Uraniului SA (actionar 100%), cât și Nuclearelectrica SA (82%).
Compania Naționala a Uraniului a ajuns într-o situație financiară dificila în ultimii ani din cauza unor decizii politice și administrative care au întrerupt contractul de furnizare a combustibilului către Centrala de la Cernavodă. O altă problema a CNU o reprezintă epuizarea zăcămintelor de uraniu de la minele pe care le operează, ceea ce a atras și tensiuni cu salariații.
Eventuala falimentare a CNU și închiderea Fabricii de la Feldioara ar însemna apariția unui oligopol pentru centralele de tip CANDU din Europa, iar Centrala Nucleară de la Cernavoda ar ajunge să depindă de un singur furnizor de combustibil: compania canadiană CAMECO. De altfel, Nuclearelectrica cumpăra și în acest moment combustibil de la CAMECO, cu un preț considerat prea ridicat pentru condițiile actuale de pe piața uraniului.
Dacă fuziunea dintre cele două companii va fi realizată, principalul activ al CNU – Uzina de la Feldioara, din județul Brasov, va fi salvat, iar Centrala de la Cernavodă ar urma să reia aprovizionarea cu combustibil de proveniență internă.
În prezent, Uzina R de la Feldoara are 350 de angajați, de la 650 cât avea până anul trecut, dintre care 10 sunt specialiști în domeniu.
Fii primul care comentează