Cine trebuie să deschidă Turnul Alb și Turnul Negru? Organizatorii Amural așteaptă omul cu cheia ca să poată pregăti festivalul

Festivalul Amural, care începe pe 31 august la Brașov, are în program mai multe evenimente artistice pe care organizatorii le vor susține în câteva locuri „cu greutate” din oraș.

Printre locațiile alese și anunțate deja se află fostul cinematograf Popular, care de ani buni se află în paragină, Turnul Alb și Turnul Negru, toate trei închise. 

Dacă cu Popular, organizatorii au rezolvat să poată intra și să își pregătească spațiul pentru evenimentele din cadrul Festivalului Amural, cu cele două tururi care fac parte din fortificațiile vechii cetăți a Brașovului este mult mai greu.

Situația patrimonială încurcată a fortificațiilor le dă bătăi de cap și organizatorilor Festivalului Amural, care deși au planuri în Turnul Alb și Turnul Negru și au obținut acordul autorităților, nu pot intra încă în cele două clădiri, pentru că nu are cine să le deschidă ușile. 

Ca într-un film de comedie, directorul de creație al Festivalului AMural, Răzvan Pascu, a apelat la jurnaliști în conferința de presă pentru prezentarea evenimentului, solicitându-le sprijinul pentru a deschide ușile celor două turnuri. Răzan Pascu le-a cerut jurnaliștilor să intervină și ei pe lângă Consiliul Județean, care se pare, ar avea cheia celor două turnuri. „Nu avem acord pentru a intra în Turnul Alb și Turnul Negru. Am transmis solicitări către Primăria Brașov și Consiliul Județean. Unii au spus că nu e în proprietatea lor, alții că nu e în administrarea lor. Facem un apel celor de la Consiliul Județean să ne deschidă turnurile în cele patru zile de festival”, a spus Pascu.

Turnul Alb și Turnul Negru sunt înscrise în Cartea Funciară în proprietatea municipiului Brașov. 
În HG 975/2002 care atestă domeniul public și privat al localităților, fortificațiile apar și ca proprietate a municipiului și ca proprietate a județului. (Mai multe detalii despre încurcătură, AICI). Anii trecuți, cele două turnuri au fost administrate de Consiliul Județean, prin SC Consilprest SRL.  Tot anii trecuți, Consiliul Județean este cel care a dat cheile organizatorilor de la Amural, pentru deschidrea turnurilor. 

2 Comentarii

  1. Staff-ul festivalului AMURAL a anuntat ca va veni o echipa sa reabiliteze fostul cinema „Popular” nu stiu in vederea ce ce se va face: club sau alt cinema, nu stiu cand va veni sau va fi numai o promisiune. Fostul cinema a fost folosit si explorat doar in perioada desfasurarii AMURAL, echipa AMURAL a curatat si zona de langa fostul cinema de buruieni intre centrale. Grota ascunsa din acea zona intre centrale a fost si ea explorata, este deja curata doar ca cineva a folosit o scara de gradina pentru a putea cobora saritoarea de 2 metrii de acolo. Grota aceea din cate am inteles este un alt sector secret al catacombelor deoarece tunelul de la intrare se desparte in doua unde daca la dreapta se infunda, in schimb continua la stanga la un labirint de cotloane de zidulete de mers pe burta similar ca in criptele din catacombele Parisului, si ar duce la sectoarele acum inaccesibile din vina portii metalice incuiate langa bastionul Graft, tunelul are o portiune extrem de ingusta inaccesibila. Labirintul de zidulete a fost construit ca anexa a centralei din stanga construita peste catacombe. Sub acele cotloane inguste trec niste tevi din beton armat, nu stiu pentru ce, ori pentru incalzirea catacombelor, ori conducta de apa, ori ca sa mascheze si sa sigileze un tunel medieval care ar duce pana in Bartolomeu sa iasa pe Str Lanurilor.

  2. Tunelul din zona santierului fostului cinema „popular” a fost in sfarsit explorat aproape in intregime. Dupa largiri pentru a se putea incape pe acolo chiar duce la catacombe la iesirea inchisa cu grilaj de langa centrala cu conductul prin catacombe, mai ales ca explorarea catacombelor de pe Dupa Ziduri este acum mai usoara pentru ca poarta metalica a fost demontata nu stiu de ce. Despre cele doua conducte imense de ciment de diametrul circa 2 metri si ziduletele de deasupra distantate la circa doi metri se zvoneste ca ar fi fost construite pe vremea lui Ceausescu de fostul institut de cercetari electronice cu sediu pe Ion Ratiu in vederea construirii unui microaccelerator de particule ca cel de la bunkerul institutului de Fizica Atomica de la magurele, ca de asta ar folosi abuziv o parte din catacombe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.