În data de 23 septembrie 2017, Asociaţia Carpaterra împreună cu partenerii organizează, la Mercheașa, „Ziua Stejarului”, eveniment aflat la a doua ediţie şi care are ca scop promovarea localității Mercheașa și a „Bătrânului Carpaţilor”, cel mai bătrân stejar descoperit în România în vârstă de peste 900 de ani.
„Ariile naturale protejate din Mercheaşa (Stejarul secular de la Mercheașa și Situl Natura 2000 Dealurile Homoroadelor) merită să fie cunoscute şi apreciate atât de localnici cât şi de turiştii care vizitează aceste zone. Fiind una din cele mai izolate localități din județul Brașov, fără cale ferată, fără autobuz zilnic de transport către Brașov, mercheșenii s-au dezvoltat oarecum independent de influențele urbane ale secolului XXI. Natura, obiceiurile și meșteșugurile au rămas neschimbate față de secolul trecut iar acest lucru este o mare atracție pentru turismul actual”, a declarat Cătălin Cantor, managerul evenimentului.
Programul evenimentului „Ziua Stejarului”:
- Cursa de alergare Gorun Trail (10 km sau 32 km) care va avea peste 250 de participanţi. Înscrierile se pot face până la data de 8 septembrie, pe site-ul goruntrail.ro
- Expoziţie de fotografie şi video „Arbori seculari din România”;
- Muzică străveche în 3 locații (tulnice, tobe, fluiere, harpă);
- Târg de produse tradiţionale organizat de Primăria Homorod şi bulz pregătit de localnici;
- Tir cu arcul, masaj kinetoterapeutic (kineticbrasov.ro);
- Concurs de pictură;
- Atelier de bricolaj pentru copii;
- Proiecţie de film documentar despre natură.
Evenimentul este parte integrantă din strategia de dezvoltare iniţiate de Asociaţia Carpaterra pentru zona munților Perșani şi este parțial cofinanţat de către Consiliul Județean Brașov prin programul Proiecte Culturale 2017. Bugetul total al evenimentului este de 44.000 lei, din care cofinanțarea de la bugetul județului este de 38.500 lei.
Stejarul de la Mercheașa a fost descoperit în anul 2009, în timpul unui concurs pentru elevi organizat de Fundația Eminsescu Trust. Arborele are o circumferință de peste 9 metri și, având în vedere că, în medie, la fiecare secol, stejarul „pune pe el” câte un metru, specialiștii au estimat că are o vârstă de peste 900 de ani. Tot în această zonă a fost descoperit un fag secular, cu circumferința de peste 6 metri, dar în cazul acestei specii nu se aplică formula de calcul valabilă pentru stejar.
1 Trackback / Pingback