Peste 100 de deținuți de la Penitenciarul Codlea, eliberați pentru că au stat în „condiții necorespunzătoare”. Mii de deținuți din țară vor fi eliberați pe aceleași considerente. Unii dintre ei au fost condamnați pentru omor, tâlhării, furturi

4 deținuți de la Codlea au fost eliberați deja, în baza prevederilor legii privind recursul compensatoriu, și alți 110 urmează să fie eliberați, potrivit hotnews.ro. La nivel național, au fost eliberați deja la sfârșitul săptămânii trecute, peste 500 de deținuți, iar în următoarea perioadă, numărul acestora ar putea depăși 3.300. Legea privind recursul compensatoriu, care prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzatoare fiecare deținut va beneficia de șase zile considerate effectuate, a intrat în vigoare joi, urmând ca primii detinuți beneficiari ai noului act normativ, să fie deja pusi in libertate.

Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP) a transmis o situație a persoanelor condamnate puse în libertate la termen, joi, ca urmare a scăderii zilelor executate în condiții necorespunzatoare, precum și o situație a persoanelor condamnate care vor fi discutate în prima comisie pentru liberare condiționată.

Cei mai mulți deținuți, adică 80 dintre cei 529 de detinuți care au fost eliberați joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, erau încarcerati la Penitenciarul Giurgiu. În perioada următoare ar putea fi eliberați condiționat, în baza acestei legi, ațti 3.349 de detinuți, cei mai mulți fiind de la Rahova – 250 și de la Penitenciarul Poarta Albă – 200. De la Prenitenciarul Codlea, din județul Brașov, ar putea fi eliberați, 110 deținuți, care se încadrează în reglementările noilor prevederi legale.

Conform Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), de la Penitenciarul Aiud au fost eliberați 30 de detinuți, iar în perioada următoare ar putea fi puși în libertate alți 45 de detinuți, de la penitenciarul Arad – 24 de detinuți, iar 66 ar urma să fie eliberati conditionat, de la Penitenciarul Bacău au fost eliberați îdoi detinuți și ar urma alți 59, de la Penitenciarul Baia Mare au fost puși în libertate cinci detinuți și ar urma 65, de la Bistrița – 7 și ar putea fi eliberați alți 108, de la Botoșani – 14 eliberați și ar putea fi puși în libertate 154, de la Brăila – 4 și ar putea fi eliberati alți 40, de la penitenciarul Jilava – 37 și urmează alti 192 de detinuți, de la Rahova – 10 și urmează 250, de la Codlea – 4 și urmeaza 110, iar de la penitenciarul Poarta Albă au fost eliberați 55 de detinuți și ar urma alți 200. 

De la Penitenciarul Craiova – Pelendava au fost pusi în libertate joi 18 deținuți și ar urma alți 149, de la Deva a fost eliberat un deținut și ar urma 30 de la Drobeta Turnu Severin au fost eliberati cinci și ar urma 107, de la Focșani – 3 și ar urma 103 , de la Găești – 18/144 de la Galați – 7/47, Gherla – 8/55, Giurgiu – 80/76, Ișsi – 37/247, Mărgineni  -13 /25, Miercurea Ciuc – 7/21, Mioveni – Colibași – 17/24, de la Oradea – 3/34, de la Ploiești – 2/50, de la Ploiești – Târgșorul Nou – 5/83, Penitenciarul Satu Mare – 3/21, Penitenciarul Slobozia – 11/35 , SNPAP Tg. Ocna – 0/10, Penitenciarul Târgu Jiu – 3/104, Penitenciarul Târgu Mureș – 5/50, Penitenciarul Timișoara – 9/ 127, Penitenciarul Tulcea – 34/133, Penitenciarul Vaslui – 11/138, Brăila – Tichilești – 0/8, Centrul de Detenție Craiova – 1/51, Spitalul Penitenciar Jilava – 6/47, Spitalul penitenciar Rahova – 2/4 , Spitalul penitenciar Poarta Alba – 3/22, Spitalul Dej – 1/ 9, Spitalul penitenciar Mioveni – Colibași – 4/11, Spitalul Târgu Ocna – 2/19, Centrul Educare Buziaș – 2/19, Centrul educare Târgu Ocna – 4/19.


Majoritatea celor care vor fi eliberați aveau condamnări pentru furturi, tâlhării dar și pentru omor.

Legea privind recursul compensatoriu prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzatoare fiecare deținut va beneficia de șase zile considerate efectuate a intrat în vigoare joi.

Conform legii, condițiile necorespunzatoare se referă la cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp/deținut, care se calculează excluzând suprafața grupurilor sanitare și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerelor de deținere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spațiului în cauză; lipsa accesului la activități în aer liber; lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază, precum și cerințele de igienă; existența infiltrațiilor, igrasiei și mucegaiului în pereții camerelor de detenție.

Perioada pentru care se acorda zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiții necorespunzatoare se calculează începand cu 24 iulie 2012.

De la emiterea acetei legi au existat și voci care au considerat că aceasta ar fi, de fapt, o grațiere mascată.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.