Site icon

Va reuși în 2018? Cu voia proprietarilor, Primăria Brașov vrea să reabiliteze fațadele clădirilor istorice

Specialiștii Primăriei Brașov, inclusiv arhitectul-şef al municipiului, Marilena Manolache au „tatonat” terenul la Oradea, pentru a vedea cum s-a rezolvat în această localitate problema reabilitării fațadelor clădirilor istorice.

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a anunțat că municipalitatea brașoveană ia în calcul să preia modelul modelul de la Oradea unde fațadele dinspre stradă a 40 de imobile au fost reabilitate în ultima perioadă, printr-un program gestionat de o fundație a autorităților locale. 

Ce s-a făcut la Oradea 

În ceea ce privește fațadele de la stradă ale clădirilor istorice, viceprimarul Brașovului, Laszlo Barabas a declarat că edilii din Oradea au acționat pe trei „fronturi”: 

  1. Facilităţi fiscale la plata impozitelor pentru cei care au investit în reabilitarea faţadelor de la stradă. Măsura a fost luată și de edilii brașoveni, dar fără succes. 
  2. Supraimpozitarea cu maxim 500%, a imobilelor lăsate în paragină de proprietari. Acestora li s-a dat un termen de grație de mai multe luni, în care să înceapă reparaţiile. Teoretic, supraimpozitarea este posibilă și la Brașov, în baza unei hotătâri a Consiliului Local. Practic, actul normativ nu se poate aplica, pentru că la Brașov nu a fost aprobat un regulament în acest sens.
  3. Implementarea unui program de reabilitare a fațadelor, derulat printr-o fundaţie a Primăriei Oradea. De la bugetul local se asigură 20% din valoarea lucrărilor de reabilitare a faţadei, iar 80% reprezintă contribuţia proprietarilor. În cazul în care proprietarii nu au banii necesari, valoarea lucrărilor este acoperită de la bugetul local, urmând ca beneficiarii să returneze banii în rate, fără a li se percepe dobândă. „La Oradea,  cea mai complicată etapă este obţinerea acordului proprietarilor pentru realizarea lucrărilor”, a declarat Barabas.

Potrivit viceprimarului, în cursul acestei luni directorul fundaţiei de la Oradea va veni în luna ianuarie la Braşov:  „Până atunci, vom pregăti un o procedură pentru implementarea unui astfel de program. Vrem ca în anul 2018 să avansăm foarte mult, astfel să demarăm lucrările”.

Exit mobile version