Reclamarea pestei porcine din cotețul vecinului, sport național la Brașov. Un localnic din Prejmer a aruncat porcii morți în ograda vecinului și apoi a alertat autoritățile

Foto: Arhiva

În nou caz al unui brașovean care a reclamat porcii morți din ograda vecinului și un potențial focar de pestă porcină s-a înregistrat în această săptămână la Prejmer.

Potrivit directorului Direcției Sanitare Veterinare și de Siguranță a Alimentelor Brașov (DSVSA), Dorin Enache, luni seară, un localnic din Prejmer a alertat autoritățile, sesizându-le că în ograda vecinului său se află doi porci morți. În urma cercetărilor, autoritățile au descoperit însă, că porcii morți fuseseră aruncați în curtea respectivă, chiar de vecinul care făcuse sesizarea.

„Am mers la faţa locului, dar nu era proprietarul. Am revenit azi, când acesta a fost găsit. La Prejmer, un vecin a aruncat altui vecin doi porci morţi. Chiar dacă respectivele cadavre nu aveau nici o conotaţie cu pesta porcină africană, au fost recoltate probe, testate, iar rezultatul a fost că cele două animalele au murit din cauza bolii edemelor”, a declarat Dorin Enache. 

Enache spune că astfel de cazuri, cu sesizări din partea localnicilor sunt din ce în ce mai fecvente, dar șeful DSVSA o ia ca o formă de „simț civic“. „Ceea ce mă bucură este că există simţ civic şi suntem anunţaţi, chiar dacă situaţiile nu reprezintă un grad de periculozitate“, a declarat Dorin Enache.

Cazul de la Prejmer vine după ce săptămâna trecută, un alt localnic de la Sânpetru a sunat la 112 alertând toate autoritățile, pe motiv că vecinul său a sacrificat trei porci, după ce animalele i-ar fi murit subit în coteț. După efectuarea analizelor, DSVSA a constatat că a fost o alarmă falsă. Reclamantul a fost amendat de poliție pentru alerta falsă și cu rea-credință.

Potrivit șefului DSVSA, atât la Prejmer cât și la Sânpetru vecinii sunt implicați și în proceseaflate pe rol.  

La Brașov nu a fost înregistrat până acum niciun caz de pestă porcină africană.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.