Primăria Brașov cumpără 20 de autobuze electrice, în valoare de 74 de milioane de lei, într-un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării

Municipiul Brașov va încheia un acord de parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), pentru achiziția a 20 de autobuze electrice care vor fi utilizate în transportul public din oraș. Achiziția, în valoare totală de 74 de milioane de lei, va fi făcută de către Ministerul Dezvoltării, în numele municipiului Brașov, din fonduri europene, prin Programului Operațional Regional 2014 – 2020.  

8 dintre autobuzele electrice care vor fi achiziționate au lungimea de 12 metri. Valoarea estimativă a acestora este de 26,84 milioane de lei cu TVA inclus. Municipiul Brașov va asigura, de la bugetul local, o cofinanțare de minimum 2%, adică 540.000 de lei pentru acest set de autobuze. Împreună cu ele, în același contract vor fi achiziționate trei stații de stații de încărcare lentă, 8 stații de încărcare rapidă, precum și 8 echipamente și sisteme de transport inteligente.

Celelalte 12 vehicule electrice achiziționate în parteneriatul cu Ministerul Dezvoltării sunt autobuze de 18 metri lungime. Valoarea eligibilă a acestora este de 47,06 milioane lei cu TVA, din care cofinanțarea minimă de la bugetul local va fi tot de 2%, adică 950.000 de lei. Împreună cu ele vor fi achiziționate și 4 stații de încărcare rapidă, 12 stații de încărcare lentă și 12 echipamente și sisteme de transport înteligente.

Achiziția va fi făcută de Ministerul Dezvoltării și nu mai necesită studii de trafic și de oportunitate

Achiziția autobuzelor electrice ar trebui să se desfășoare destul de repede, având în vedere că acest parteneriat cu Ministerul Dezvoltării are la bază trei chestionare care au fost transmise deja la Brașov de către JASPERS.
JASPERS (Asistenţă Comună pentru Sprijinirea Proiectelor în Regiunile Europene) este un parteneriat între Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiţii (BEI).

„Prin participarea la parteneriatul iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Locale, oraşele partenere nu mai au obligaţia de a elabora/ finaliza studiul de trafic, studiul de oportunitate şi cererea de finanţare, acestea fiind de facto înlocuite, din punctul de vedere al contribuţiei oraşelor la pregătirea proiectelor, de cele trei chestionare transmise de JASPERS în perioada de pregătire a proiectului. Documentaţia de licitaţie pentru achiziţionarea mijloacelor de transport va fi elaborată de către MDRAP, cu sprijin JASPERS, în colaborare cu oraşele partenere, pentru îndeplinirea tuturor specificaţiilor tehnice particulare aferente sistemelor de transport public respective“ se arată în documentația celor două proeicte de hotărâre (pentru achiziția celor 20 de autobuze electrice), care vor fi supuse aprobării azi în Consiliul Local.

După achiziția autobuzelor, Municipalitatea va avea obligaţia să menţină proprietatea asupra acestora pe o perioadă de cel puţin 5 ani de la data efectuării plăţii finale, să asigure exploatarea şi întreţinerea lor, precum şi funcţionarea la locul de desfăşurare a proiectului. Pe perioada de durabilitate a proiectului, Primăria Brașov trebuie să asigure prestarea serviciului de transport public de călători pentru care s-au realizat investiţiile.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.