111 unități de alimentație publică din județele Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Braşov, Covasna şi Municipiul Bucureşti au fost controlate în săptămâna 18 – 22 februarie 2019 de către Direcția Sanitară Veternitară și de Siguranță Alimentară, Ministerul Agriculturii și Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care verifică utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte.
Verificările au fost făcute la 27 patiserii, 27 laboratoare cofetărie/patiserie, 30 pizzerii, 11 fast–food-uri, 16 restaurante/catering. Din cele 111 unităţi verificate în săptămâna 18-22 februarie 2019, 42 de unităţi, reprezentând 38%, utilizau în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziţie brânză proaspătă, telemea de vacă, caşcaval, etc, arată mediafax.ro.
Acţiunile de veridicarea pe această se desfăşoară începând cu data de 21 ianuarie 2019, atât în Municipiul Bucureşti, cât şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi urmăresc, în principal, verificarea conformităţii denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.
De la debutul acţiunilor de control din acest an, pentru neconformităţile constatate de echipele mixte de control s-au aplicat sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare totală de 1.274.800 lei, din care în perioada 18-22 februarie 2019, suma de 237.400 lei şi s-au aplicat sancţiuni cu avertisment în 35 cazuri