De la jumătatea acestui an, operatorii privați care îi transportă pe navetiști la fabricile din vecinătatea Brașovului nu vor mai putea circula după regulile ei, ci după cele stabilite prin regulamentul pentru transportul special. Regulamentul a fost pregătit după ce această categorie de transportatori a început „să facă legea” pe străzile Brașovului, iar reclamațiile au început să curgă.
„Nu mai vrem să vedem autobuze parcate pe tot felul de străduţe. Acum, aceste autobuze opresc chiar şi în intersecţii pentru a lua doi sau trei pasageri, apoi în alt loc, pentru a mai lua câteva persoane şi nu este în regulă. De asemenea, Braşovul are un plan de calitate a aerului, prin care este obligat să ia măsuri pentru reducerea poluării, iar prin acest regulament, treptat, vom impune folosirea unor maşini mai puţin poluante de către firmele de transport. De altfel, aceeaşi strategie o avem şi în ceea ce priveşte transportul de călători efectuat de RATBV”, a argumentat viceprimarul Brașovului, Barabas Laszlo.
Prin acest regulament, reprezentanții Primăriei susțin că se va face ordine în ceea ce privește acest tip e transport, iar transportatorii vor fi determinați să modernizeze flota de autobuze. De altfel, principala prevedere a regulamentului este că transportul navetiștilor se va putea realiza numai în baza unor avize de transport valabile un an, eliberate de Primăria Brașov.
Ce prevede noul regulament
Interzis în zona veche: licenţele de transoport pentru transportul special de persoane nu se vor elibera pentru străzile din zona veche a oraşului, respectiv Braşovul Vechi, Şchei şi Ansamblul Cetate. Mai exact, aceste autobuze nu vor mi putea circula pe artere precum Bulevardul Eroilor sau strada Lungă.
Numai cu autobuze Euro VI din 2021: pentru anii 2019 – 2020 avizele de traseu se eliberază pentru autovehicule care sunt conforme cel puţin cu standardul de emisii Euro IV, cu excepţia autovehiculelor utilizate de către operatorul de transport rutier, în contractele valabil încheiate cu beneficiarul, înainte de intrarea în vigoare a regulamentului. Din anul 2021, avizele de traseu se vor elibera numai pentru autovehicule care sunt conforme cel puţin cu standardul de emisii Euro VI. În regulament se mai arată că „începând cu anul 2020, operatorii de transport rutier trebuie să prevadă ca 30% din necesarul de achiziţii viitoare a mijloacelor de transport călători să fie acţionate prin motoare cu propulsie de tipul electrice, hybrid, hybrid plug-in, hydrogen (FCV), motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz”.
Barabas Laszlo a argumentat aceste condiţii sunt impuse operatorilor în condiţiile în care municipalitatea modernizează flota RATBV mijloace de transport nepoluante, urmând a le scoate de pe traseu, în timp, pe cele poluante.
Opriri doar în stațiile RATBV: navetiştii vor putea fi preluaţi numai din staţiile RATBV, iar pentru fiecare oprire se va plăti o anumită sumă, mai mare în cazul vehiculelor poluante şi mai mică dacă autobuzele sunt „verzi”.
Astfel, dacă autobuzul are motorizare Euro II, operatorul va plăti câte 1,5 lei pentru fiecare oprire, iar dacă are sistem de propulsie electric, suma scade la 0,01 lei/oprire. Pentru autobuzele Euro III se va plăti suma de 1,25 lei/oprire, pentru cele Euro IV şi Euro V – 1 leu, pentru cele Euro VI- 0,75 lei, iar pentru cele hibrid – 0,5 lei. În cazul în care transportatorii nu sunt din municipiul Braşov, tarifele se majorează cu 15%.
Viceprimarul a precizat că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu 10 operatori în momentul în care s-a pregătit proiectul aceştia şi-au exprimat intenţia de a folosi 150 de staţii RATBV, iar numărul total de opriri a fost estimat la 1.743/zi.
Locurile de parcare trebuie anunțate la Primărie: Operatorii care doresc să transporte navetiştii vor avea de pregătit un dosar destul de consistent, în care să fie prezentate toate informaţiile despre autobuze, dar şi locul în care le parchează atunci când nu sunt pe traseu.
Liste cu pasagerii: în momentul în care fac cursele, şoferii autobuzelor vor trebui să aibă, printre altele, un tabel în care să fie trecute numele tuturor persoanelor pe care le transportă, dar şi o copie după poliţa de asigurare pentru persoanele transportate şi bagajele acestora sau pentru riscuri de accidente ce cad în sarcina operatorului. De asemenea, şoferii trebuie să fie atestaţi pentru transportul rutier de persoane
2.500 lei, amenda maximă: Conform regulamentului cea mai mică amendă este de 290 de lei, iar cea mai mare de 2.500 lei. Cele mai mici amenzi pot fi acordate, printre altele, celor care refuză să prezinte Poliţiei Rutiere sau Poliţiei Locale avizul de traseu, pentru transportarea altor persoane decât cele de pe listă, pentru oprirea în alte locuri decât cele pentru care are aprobarea. Cele mai mari amenzi, în cuantum de 2.500 lei, unt prevăzute, în principal, pentru transportul „la negru”.
Regulamentul este acum în faza de dezbatere publică, iar persoanele interesate vor putea depune puncte de vedere în scris până la data de 12 aprilie. Persoanele interesate pot trimite punctele de vedere până la data de 12 aprilie prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program luni-vineri, 8.00-12.30 şi 13.30-16.00), către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau pe e-mail infopublice@brasovcity.ro. Reprezentanţii Primăriei Braşov estimează că regulamentul va fi supus aprobării Consiliului Local Braşov în şedinţa de plen din luna mai.
Bābāetzi de la primarie, v -atigandit ca de maine firmele astea scot autobuzele si va treziti la primarie cu 25 000 de oamenicare trebuietransportati! Ca la urma urmei ei fac treaba RAT -ului, implicit a voastra BĀ.
Sa tot votezi cu imbecilii care decid lucrurile astea.
Pe langa ca au lenea in sange cat sa nu puna la dispozitia cetatenilro transport public catre respectivele repere(sa imi explice mie cineva cum ajungi omeneste la Prejmer daca esti angajat in parcul industrial) mai vin sa si “pedepseasca” fabricile ca ofera un serviciu util angajatilor.
Dati-va dracului demisia in bloc si lasati primaria aia goala ca si asa stiti doar sa cresteti taxze si sa dati avize la toate bazaconiile.