Primăria Săcele a încheiat un audit la Regia Publică a Pădurilor (RPLP) Săcele, în urma căruia au fost constatate nereguli mari, în ceea ce priveşte achiziţiile publice şi modul de cheltuire a banilor.
Auditul s-a desfășurat între 1 februarie -și 16 aprilie 2019 și a vizat perioada 2015 – 2018, iar raportul conține 46 de constatări şi 18 recomandări. Primarul municipiului, Virgil Popa, spune că unele dintre aceste constatări pot ascunde încălcări grave ale legislaţiei, fiind vorba, în mai multe cazuri de contracte atribuite direct, deşi depăşeau pragul care admite acest lucru, ori achiziţii foarte scumpe care nu se justificau, cum sunt telefoanele, laptop-urile ultra-performante sau piesele de maşini de lux.
Piese de Lexus pentru maşini Toyota
Cele mai importante nereguli relevate de raportul de audit au legătură cu achiziţiile făcute în ultimii ani de Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele RA.
Primarul Virgil Popa spune că s-a constata o depăşire a pragurilor prevăzute de lege cu privire la achiziţiile directe dar şi proceduri de atribuire efectuate cu folosirea unor coduri CPV (codurile lucrărilor, disponibile pe platforma electronică de achiziții publice) greşite, ceea ce a influențat valoarea finală a contractelor. De asemenea, auditorii au descoperit însă şi unele achiziţii care nu „băteau“ cu necesităţile regiei.
„S-au decontat devize de reparaţii auto pentru repere ce nu aveau legătură cu maşinile regiei. În speţă, vorbim despre achiziția şi folosirea unor piese marca Lexus, pentru autoturisme Toyota din parcul Regiei. Este binecunoscut faptul că Lexus este o marcă de lux și foarte scumpă”, a precizat primarul.
Edilul a amintit şi despre achiziţia şi unor telefoane şi a unor laptopuri scumpe, care au fost casate după scurt timp, în mai puțin de 12 luni de la procurare, perioadă în care echipamentele nu aveau cum să fie „amortizate”. „Valoarea de ieșire (valoarea de inventar menționată în documentele privind casarea – n.r.) a telefoanelor era de 1.400 – 1.800 lei. Vorbim de telefoane Samsung S6, S7 sau S8”, a precizat edilul.
Primarul a amintit și de cumpărarea unui modul de pornire la distanţă a unui autoturism, deşi nu are legătură cu obiectul de activitate al regiei.
Vin ce cel puțin 4.000 lei pe an
Ba mai mult, Virgil Popa a precizat că RPLP a achiziționat chiar și băuturi alcoolice, mai exact vin: „În medie, anual, pentru achiziția de vin s-au cheltuit între 4.000 de lei și 5.000 de lei”. Tot la nivel de achiziţii publice, auditorii au descoperit că există contracte atribuite direct sau comenzi lansate către firme reprezentate de persoane care poartă acelaşi nume ca cele implicate în procesul propriu-zis de achiziţie al regiei. Mai exact, primarul a declarat că au fost semnate contracte din domeniul IT cu firma fiului unui angajat al RPLP Săcele.
Șeful Compartimentului care administrează tiroliana de la 7 Scări, demis anul trecut
Primarul municipiului Săcele spune că va duce raportul de audit în faţa Consiliului Local, pentru a fi prezentat, iar apoi va sesiza şi Curtea de Conturi.
De altfel, Virgil Popa spune că acest audit a plecat tocmai de la solicitarea făcută de unul dintre consilieri, după problema apărută anul trecut la Regia Pădurilor, cu tiroliana de la Canionul „7 Scări“. Atunci s-a constatat că aceasta funcţiona de ani buni, fără autorizaţie ISCIR, astfel că a fost închisă până la obţinerea avizului. A urmat un audit intern la Compartimentul de Silvoturism al RPLP, în urma căruia a fost demis șeful compartimentului, Cristian Popa.
Activitatea Regiei, verificată și de Garda Forestieră
„În prezent, la Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele RA se desfăşoară şi un control al Gărzii Forestiere, care verifică unele chestiuni ce ţin de exploatarea masei lemnoase şi aştept săptămâna viitoare şi acest raport. Controlul a început din luna aprilie, doi inspectori fiind şi acum pe teren. În funcţie de concluziile pe care le va trage, Garda Forestieră va face demersurile pe care le consideră“, a declarat Virgil Popa. Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele are în administrare o suprafaţă de 12.600 de hectare, proprietate a municipiului.
Fii primul care comentează