Planul de reamenajare a Cascadei Tamina ar putea fi abandonat. Totul depinde de decizia Agenției Naționale a Ariilor Naturale Protejate

Anunțat încă din anul 2015, proiectul de reamenajare a Cascadei Tamina din Masivul Piatra Mare nu a trecut de etapa obținerii acordului custodelui ariei naturale, care a apreciat că zona, cunoscută și sub numele de „Ursăria”, ar fi afectată de creșterea numărului de turiști. Practic, pentru acest proiect ar fi fost nevoie de un acord al Fundației Carpați (administrator al sitului Natura 2000 Piatra Mare până anul trecut), care nu l-a dat pe motiv că în zonă este un culoar de deplasate a urșilor, iar amenajarea cascadei ar afecta habitatul animalelor. 

Anul acesta, Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele (care a venit cu ideea reamenajării cascadei) și Primăria Municipiului Săcele vor avea ultima tentativă de deblocare a proiectului.

„Situl Natura 2000 a fost preluat de Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate (ANANP) și am avut discuții cu reprezentanții instituției despre acest proeict. În perioada următoare vom verifica toate documentațiile aferente proiectului, unde va fi cazul le vom actualiza și vom încerca să obținem toate avizele. Dacă vom obține toate avizele necesare, inclusiv de la ANANP, investiția va continua. Dacă nu, vom renunța la proiect și ne vom rezuma la refacerea scărilor și a celorlalte amenajări din de la Cascada Tamina”, a declarat primarul municipiului, Virgil Popa. 

Reamenajarea ar presupune construirea unei pasarele suspendate

Conform proiectului inițial, la Cascada Tamina ar urma să se realizeze mai multe amenajări, printre care o pasarelă suspendată și un punct de belvedere. În anul 2015, Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele estima că investiția se ridică la 350.000 lei și anunța că finanțarea ar urma să fie asigurată din bugetul propriu (din banii încasați de la vizitatorii Canionului 7 Scări și de la turiștii care folosesc sistemul de tiroliene). 

Cascada Tamina a fost amenajată în urmă cu multe decenii, însă, în timp, scările pe care se trecea prin „defileu” s-au degradat. În acest moment, oficial, cascada este închisă, însă mai sunt turiști care se mai aventurează pe această porțiune. Cascada este inclusă în traseul care pornește din Timișul de Sus și ajunge pe Vârful Piatra Mare. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.