Musica Barcensis 2019: 10 cetăți și biserici „cucerite prin muzică”. Programul complet al festivalului

A X-a ediție – aniversară – a Festivalului Musica Barcensis propune în weekend-urile lunilor iulie și august 2019 întâlniri muzicale cu artiști locali, regionali sau internaționali, în cetăți și biserici evanghelice fortificate ale Țării Bârsei: Codlea, Cristian, Feldioara, Ghimbav, Hărman, Prejmer, Râșnov, Vulcan, Brașov (Biserica Neagră, Sf. Martin). Organizatorii sunt și în acest an Fundația pentru Cultură și Patrimoniu Forum ARTE, alături de Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov și  bisericile evanghelice în care au loc concertele; directorul muzical al festivalului fiind Steffen Schlandt.

 „În 2019 Festivalul MUSICA BARCENSIS sărbătorește 10 ani de existență, devenind în timp un reper cultural al Țării Bârsei. La an aniversar, festivalul dedică luna iulie barocului, iar luna august muzicii de cameră,  introducând în circuitul cetăților «cucerite prin muzică» și Cetatea de la Feldioara, recent restaurată. Biserica Neagră – care comemorează anul acesta 330 ani de la marele incendiu după care a fost denumită astfel – devine polul principal al concertelor lunii iulie, iar Cetatea Prejmer rămâne, ca de fiecare dată, o constantă a lunii august”, a declarat directorul muzical al festivalului.  

În cele 10 cetăți și biserici (Codlea, Cristian, Feldioara, Ghimbav, Hărman, Prejmer, Râșnov, Vulcan, Brașov (Biserica Neagră, Sf. Martin) vor putea fi audiate 17 concerte, cu repertorii adaptate spațiului de patrimoniu. În calendarul evenimentelor vor fi prezenți peste 240 de artiști, soliști și ansambluri vocale și instrumentale, muzică de orgă, orchestre baroce și simfonice din România, Germania, Grecia, Elveția, Ungaria și Norvegia.

 


Agenda se deschide cu o excursie muzicală de 12 ore în Țara Făgărașului, avându-i ca moderatori pe reputații muzicieni Ursula și Kurt Philippi, iar concertul de deschidere susținut de artiștii Luiza Zan & Iulian Pavelescu invită publicul și bicicliștii, prin Asociația ”Brașovul Pedalează” la o tură cu bicicleta înspre Cetatea Hărman.  Finalul de festival este dedicat tinerilor. Copiii sunt așteptați în biserica Sf. Martin, pentru a se delecta alături de părinți și bunici cu o nouă poveste muzicală. Ultimul concert este susținut de Orchestra de tineret  Junge Philharmonie Ostwürttemberg din Germania. 

„Festivalul Musica Barcensis este în fiecare an un prilej de a descoperi locuri noi, cetăți și biserici fortificate din zona Brașovului, monumente de valoare culturală deosebită, încărcate de istorie, situate într-un cadru natural privilegiat. Muzica, spațiul gotic sau clasicist și itinerariul spre concert vor oferi vizitatorilor experiențe armonioase și mereu surprinzătoare”, a mai spus Steffen Schlandt.

Spre deosebire de edițiile anterioare, în 2019 nu se vor organiza concerte în Biserica Sfântul Bartolomeu din Brașov.  

 


 Bugetul total al festivalului este de 68.000 lei, iar proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov cu suma de 50.000 lei.  

  Programul Festivalului Musica Barcensis – Ediția a X-a

 •  6 iulie – între orele 8.00 și 20.00 – Excursie muzicală – Orgi din Țara Făgărașului: Cincșor – Făgăraș – Vulcan – Ghimbav
 • 7 iulie – ora 18.00 –  Hărman- Deschiderea festivalului:  Concert  LUIZA ZAN & IULIAN PAVELESCU, cu participarea Asociației „Brașovul Pedalează”
 • 13 iulie – ora 18.00 –  Codlea: Ansamblul baroc TRANSYLVANIA
 • 14 iulie – ora 18.00 –  Biserica Neagră: Ansamblul baroc FOLLIA SUAVISSIMA
 • 20 iulie – ora 18.00 –  Râșnov: Ansamblul baroc ELENA & PAUL CRISTIAN  & KLAUS PHILIPPI
 • 21 iulie – ora 18.00 –  Biserica Neagră: Orchestra barocă MUSICA RICERCATA
 • 27 iulie – ora 19.00 –  Râșnov: ENSEMBLE OLIVASTRO & ISTVÁN CSATA
 • 28 iulie – ora 18.00 –  Biserica Neagră: Ansamblul baroc FLAUTO DOLCE & GABOR HEGYI
 • 3 aug.  – ora 18.00 – Cetatea Feldioara: Ansamblul CODEX
 • 4 august –  ora 17.00 –  Prejmer: CANTATE DOMINO
 • 10 august – ora 18.00 – Ghimbav: TRIO ALFA
 • 11 august – ora 17.00 – Prejmer: JUGENDBACHCHOR & CAPELLA CORONENSIS
 • â17 august – ora 18.00 – Cristian: Corul THESSALONIKI
 • â18 august – 17.00 – Prejmer: Ansamblul baroc FONTE DI GIOIA
 • 24 august – ora 18.00 – Vulcan: Ansamblul baroc TRIO AVANTD’ANCHES
 • 25 august – ora 17.00 – Prejmer: Cvintetul vocal ANATOLY
 • 31 august – ora 19.00 – Biserica Sf. Martin Brașov: Poveste muzicală BUCHAREST WINDS ENSEMBLE
 • 1 sept. – ora 18.00 – Biserica Neagră: JUNGE PHILHARMONIE OSTWÜRTTEMBERG. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.