Garda de Mediu și Comisiariatul Regional pentru Protecția Consumatorulor au luat la ochi noile zone rezidențiale pentru a verifica dacă acestea respectă toate normele în vigoare. O astfel de acțiune a avul loc chiar la un complex rezidenția din Tractorul, format din două blocuri cu parter, două etaje și mansardă (un bloc finalizat și unul în curs de finalizare), iar rezultatele nu sunt din cele mai plăcute.
Garda Națională de Mediu a descoperit, printre altele că cele două blocuri nu erau racordate la rețeaua de apă și canalizare și practic, apele uzate erau deversate într-o groapă mare, iar pentru alimentarea cu apă era folosit un puț, la mică distanţă de zona în care erau deversate apele uzate.
Pentru acest „sistem“ de apă și canalizare, dezvoltatorul nu le-a putut prezenta comisarilor de mediu niciun document emis de instituțiile abilitate – respectiv Agenția penru Protecția Mediului sau Sistemul de Gospodărire a Apelor și, în plus, pentru apa exploatată din puț, nu exista nici buletin de analiză la zi.
Comisarii de mediu au constatat, de asemenea, că dezvoltatorul nu respectă nici regulile de șantier. Pentru blocul aflat încă în construcție, în etapa de realizare a finisajelor, imobilul trebuia să fie înconjurat de o plasă care protecție. În plus, nici basculantele care intrau și ieșeau din șantier nu erau acoperite cu prelată, așa cum prevede leagea.
Pentru nereguluile constatate, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 100.000 de lei și a dispus 10 măsuri de remediere a deficiențelor constatate, a precizat comisarul-șef Mircea Paraschiv.
Pentru cele două blocuri, Primăria Brașov a emis autorizația de construire încă din 2016, respectiv 2016. Primul dintre blocuri, cel finalizat, are deja 30 de familii locatare. Blocul în curs de finalizare a avut nevoie de o reînnoire a autorizației de construire, în 2018.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, problema canalizării și a alimentării cu apă a celor două blocuri a intrat de mai multă vreme în atenția Municipalității, după ce a fost semnalată de locuitorii din zonă, însă ea este una care trebuie rezolvată de dezvoltatorul imobiliar.
„Au fost mai multe întâlniri cu cetăţenii de acolo, la ultima dintre ele participând şi reprezentanţi ai dezvoltatorului imobiliar. În urmă cu mai multe luni, Primăria Braşov a emis un certificat de urbanism necesar obţinerii autorizaţiei de construire pentru realizarea branşamentelor. Urma ca dezvoltatorul imobiliar să depună dosarul pentru autorizaţia de construire, lucru care nu s-a mai întâmplat. Primăria Braşov va trata cu celeritate solicitările dezvoltatorului privind rezolvarea problemei utilităţilor”, a declarat Sorin Toarcea.
Fii primul care comentează