Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a lansat ieri în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru municipiul Săcele, județul Brașov, pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale Spitalului Municipal Săcele. Banii au fost solicitați de Prefectura Brașov și de Consiliul Județean Brașov, printr-o adresă comună transmisă Guvernului.
„Municipiul Săcele solicită sprijinul în vederea finanțării activității Spitalului Municipal Săcele, pentru perioada următoare, în lipsa acestei finanțări existând riscul blocării activității unității medicale, urmată de posibila închidere a acesteia (…) Pentru funcționarea Spitalului Municipal Săcele și pentru continuitatea actului medical este nevoie de sprijin financiar în sumă de 5.000 mii lei, pentru perioada septembrie – decembrie 2019, pentru următoarele categorii de cheltuieli: amenajarea spațiilor medicale, utilități absolut necesare pentru confortul pacienților, medicamente, reactivi, alte obiecte de inventar. Comunitatea locală are nevoie ca acest spital să funcționeze, iar adresabilitatea prezentată mai sus confirmă necesitatea existenței serviciilor medicale în Municipiul Săcele”, se arată în documentația aferentă proiectului de hotărâre.
Banii de la Casa de Asigurări de Sănătate, insuficienți
Spitalul Municipal Săcele a fost inaugurat în anul 1946. În data de 1 aprilie 2011, prin H.G. nr. 345/31.03.2011, unitatea a fost închisă, odată cu alte 66 de spitale din ţară. Spitalul are demisol, parter, două etaje și mansardă, cu amprenta la sol de 734 mp, o suprafață desfășurată de 2.698 mp si o suprafață utilă de 2.065 mp. Începând cu data de 01.07.2017, Municipiul Săcele a redeschis unitatea medicală respectiv Spitalul Municipal Săcele și a alocat un buget pentru funcționarea acestuia în sumă de 1.206 mii lei. În decursul perioadei iulie – decembrie 2017 s-au încheiat două contracte de servicii medicale cu C.J.A.S. Brașov pe baza unui Ordin de Ministru vizând o structură minimă de funcționare pentru Spitalul Municipal Săcele.
Aferent anului 2018, Consiliul Local al Municipiului Săcele a alocat un buget pentru secțiunea de funcționare de 1.436 mii lei. În anul 2019, Spitalul Municipal Săcele primește în continuare finanțare de la Consiliul Local pentru cheltuieli de funcționare, astfel s-au alocat 2.050 mii lei până la data prezentă. Veniturile proprii obținute de Spitalul Municipal Săcele, în baza contractelor încheiate cu C.J.A.S. Brașov sunt insuficiente pentru continuarea activității medicale și pentru susținerea cheltuielilor de funcționare a unității.
Adresabilitatea pacienților este în continuă creștere – față de 416 prezentări contractate la nivelul lunii decembrie 2017, s-a ajuns la 3.311 prezentări pe lună. Astfel, în perioada iulie 2017 – septembrie 2019 s-au înregistrat 43.019 prezentări (cazuri medicale rezolvate).
77.334 de beneficiari, plus persoanele neînregistrate din Gârcini
Din data de 01.05.2018, Spitalul Municipal Săcele funcționează cu spitalizare continuă, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, conform structurii aprobate de Ministerul Sănătății și în baza contractelor de servicii medicale (spitalizare continuă, spitalizare de zi, ambulatoriu integrat și de specialitate), încheiate cu C.J.A.S. Brașov.
La ora actuală, Spitalul este deservit de 35 medici și 104 de asistenți medicali, infirmiere și personal auxiliar, urmând ca în perioada imediat următoare să se ocupe posturile vacante de medici, asistenți medicali și personal auxiliar, până la o structură de personal în număr de 281 persoane, cu doua linii de gardă permanente.
Conform estimării specialiștilor din MDRAP, unitatea din Săcele poate deservi 77.334 locuitori (12,25% din populația județului), La acest număr de locuitori din zonă, se adaugă și populația neînregistrata în birourile de evidență a populației din Cartierul Gârcini.
Fii primul care comentează