FOTO&VIDEO. DN73 între Râșnov și Bran, prima dată după mult timp, fără restricții de circulație. Drumul are asfalt nou, „ca-n palmă“

După mulţi ani în care segmentul Braşov-Bran din DN 73 a fost unul dintre „drumurile ruşinii” din judeţul nostru, acum, pe această porţiune se circulă în condiţii bune. Practic, potrivit directoului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, Horia Stancu, pe segmentul amintit au fost ridicate toate restricţiile de circulaţie, astfel că în această iarnă se va putea circula în condiţii normale de la Braşov la Bran. „După mult timp, este prima dată când, între Braşov şi Bran nu sunt restricţii de circulaţie”, a declarat Horia Stancu.

Astfel, anul acesta au fost terminate lucrările pe segmentul de drum Râşnov –Bran, după ce, în anii 2017 şi 2018 s-a lucrat la tronsonul Braşov (de la ieşirea din municipiu) – Cristian – Râşnov. Practic, au fost realizate toate casetele de lărgire, s-a construit un pod nou, între Râşnov şi Zărneşti, iar alte trei au fost reabilitate.

Tot anul acesta au fost construite două podeţe noi. Totodată, au fost amenajate două sensuri giratorii provizorii, unul în dreptul fabricii Schaffler România, iar celălalt în localitatea Râşnov (la intersecţia DN 1E-DN 73A-DN 73). Tot anul acesta, au început lucrările la un alt sens giratoriu, de data acesta permanent, aflat la ieşirea din Râşnov spre Bran, la intersecţia DN 73 cu drumul care duce spre Pârâul Rece. De altfel, în acest sens giratoriu va intra şi un drum de legătură cu Autostrada Braşov-Comarnic. „Lucrările la acest sens giratoriu sunt realizate în proporţie de 80%, dar giratoriul este funcţional”, a precizat directorul DRDP Braşov, Horia Stancu. Nu în ultimul rând, pe tot segmentul amintit este turnat un strat de asfalt, cel de bază, astfel că de pe drum au dispărut gropile.

În perioada următoare, în funcţie de vreme, se va mai lucra la rigole, însă traficul rutier nu va fi afectat. Drumul „ca nou”, dintre Braşov şi Bran a fost prezentat joi de directorul DRDP Braşov.

„Modernizarea DN 73 Braşov – Piteşti este realizată printr-un program european. Contractul de finanţare a fost semnat în anul 2011, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în luna mai a anului 2014. În primă fază s-a lucrat în judeţul Argeş, iar din anul 2017 a fost deschis şi frontul de lucru din judeţul Braşov. În perioada 2017 – august 2019, pe un sector de 17 kilometri din judeţul Braşov s-a ajuns la 35% grad de finalizare. Din august 2019 şi până acum, pe acelaşi sector s-a ajuns la un stadiu fizic al lucrărilor de 65%, mobilizarea fiind de 10 ori mai mare decât în perioada anterioară”, a precizat Horia Stancu.



Promisiunea DRDP Braşov: „Nu vor exista sectoare închise timp de trei săptămâni”

Reprezentantul DRDP Braşov a precizat că anul viitor vor începe lucrările la segmentul din comuna Moieciu, unde, acum, este în implementare un proiect de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare. „Lucrările la reţeaua de apă de la Moieciu trebuie terminate până în 3 iunie 2020, după care vom începe şi noi lucrările. Este vorba de un segment de drum cu o lungime de 4,1 kilometri”, a anunţat directorul DRDP Braşov.

Tot anul viitor se vor mai face lucrări şi pe alte porţiuni din zona montată a DN 73. Tot anul viitor va fi realizat sensul giratoriu permanent din zona Schaffler (care va fi amenajat mai aproape de localitatea Cristian) dar şi sensul giratoriu permanent din Râşnov, în această localitate urmând a se face şi lucrările la trecerea la nivel cu calea ferată de la ieşirea spre Cristian.

„În ultima etapă se vor turna alte două straturi de asfalt, respectiv cel de legătură şi cel de uzură”, a mai spus Stancu.  Pe de altă parte, reprezentantul DRDP a declarat că în etapele următoare nu vor mai exista acele semafoare care i-au exasperat doi ani pe şoferi. „În cazul asfaltărilor se va avansa mul mai repede. Nu vor exista sectoare închise timp de trei săptămâni, cum s-a întâmplat în cazul casetelor de lărgire”, a precizat directorul DRDP.

 



Când va fi gata proiectul

Conform noului grafic de lucrări, reabilitarea DN 73 se va încheia în anul 2021, asta după ce, de-a lungul anilor, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţa ca teren de finalizare ba luna decembrie a anului 2018, ba luna decembrie a anului 2019, ba luna decembrie a anului 2020.

„Pentru unele sectoare, ultima autorizaţie de construire a fost emisă în luna august a anului 2019. Conform contractului, lucrările trebuie terminate în termen de 28 de luni de la data emiterii ultimei autorizaţii de construire, adică în anul 2021”, a explicat reprezentantul constructorului, Ştefan Gondosch.

Ce probleme a avut constructorul: „Au fost multe probleme de ordin geotehnic. După ce făceam săpăturile, descopeream că terenul de fundare nu corespundea condiţiilor prevăzute de proiect, fiind un pământ argilos, cu o capacitate portantă slabă. În aceste condiţii, pe kilometri întregi, a trebuit să înlocuim acest pământ cu umplutură de carieră”, a declarat Gondosch.  

Nu în ultimul rând, acesta a spus că s-a lucrat în condiţii de trafic şi în localităţi, ceea ce este mult mai complicat decât atunci când se realizează un drum de la zero.

Lucrările de modernizare a DN 73 (Braşov – Piteşti, cu o lungime de 103,25 km), proiect pentru care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a obţinut o finanţare europeană, sunt realizate de Asocierea Azvi SA – Straco Grup SRL – Piomar Development – Tractebel. Valoare totală a proiectului este de 275 milioane lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.