Reparațiile pe DN73 se reiau, însă cu o lună mai tîrziu decât s-a anunțat inițial. Deocamdată drumarii fac doar „reparații provizorii“

Lucrările de reparații capitale de DN 73, un drum care arată ca după bombardamente după această iarnă, vor fi reluate, însă pentru început doar cu câteva reparații provizorii.  Asocierea de firme care se ocupa de modernizarea DN73 a convenit un program de lucrări comun cu reprezentanții CNAIR, a DRDP Brașov și dirigintele de șantier.

Astfel s-a stabilit ca în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, între 26 martie – 06 aprilie 2018 constructorul să execute lucrări de reparații provizorii, dacă vor fi condiții atmosferice corespunzătoare. „Acest lucru este absolut necesar pentru a asigura viabilitatea drumului mai ales având în vedere afluxul mare de turiști în zona Bran – Moieciu în această perioadă. Lucrările vor consta în plombarea gropilor formate mai ales pe sectorul cuprins între Râșnov si Bran (sectorul cu dale de beton)“, anunțĂ directorul DRDP Brașov, Adriana Nicula. 

 
Tot din cauza importanței turistice a zonei, DRDP anunță că s-a luat hotărârea ca lucrările de modernizare permanente (care presupun restricționarea parțiala a traficului respectiv instalarea de semafoare) să se reia în data de 16 aprilie 2018. Termenul inițial de 15 martie 2018 propus de constructor a fost devansat în primul rând din cauza condițiilor meteo dar și pentru a nu afecta activitatea turistica din zona, susțin reprezentanții DRDP brașov.

Constructorul va relua lucrările de modernizare în zona comunei Cristian, acolo unde le-a întrerupt o dată cu venirea sezonului rece.

După începerea lucrărilor de modernizarem, mai multe primarii (în județul Brașov este vorba de Moieciu de Jos si Bran) din zona tranzitata de DN73 au anunțat că intenționează să execute lucrări edilitare (rețele de apă, gaz sau canalizare) astfel încât in aceste zone lucrările vor fi amânate.

Drumul National 73 (care face legătura intre localitățile Brașov – Râșnov – Bran – Fundata – Câmpulung – Pitești), pe o lungime de 103,25, pe teritoriul județelor Brașov (aproximativ 40 de km) si Argeș, face obiectul unui program amplu de modernizare printr-un contract desfășurat de CNAIR prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Valoarea totala a contractului este de peste 275 de milioane de lei (din care FEDR asigura 85%). În acest scop drumul a fost predat încă din data de 15 martie 2017 concernului format din asocierea a 4 firme (AZVI SA – STRACO GRUP SRL – PIOMAR DEVELOPMENT SRL – TRACTEBEL ENGINEERING SA) care se ocupa de lucrările de modernizare.  

Data estimata de finalizare a lucrărilor de modernizare a fost prelungit si până în decembrie 2019 iar progresul fizic al lucrărilor in acest moment este de aproximativ 30%.

Lucrările vizează in principal lărgirea drumului la minim 8 metri (din care 7 metri partea carosabila), ranforsarea lui pentru un trafic de 11,5 tone, reconstrucția completa a 6 poduri si reabilitarea altor 20 dar si lărgirea unor curbe, refacerea podețelor, construirea de șanțuri de evacuarea apei pluviale si întărirea prin ziduri de sprijin.
Pe toata perioada șantierului (chiar si in sezonul rece) constructorul a instalat indicatoare de avertizare si atenționare si au fost instituite si restricții de viteza de maxim 30 de km/h pe porțiunile afectate de șantier precum si cele deteriorate.
Pe nici o porțiune a DN73 din județul Brașov nu a fost turnat covorul asfaltic final, iar lucrările nu au fost recepționate. Ceea ce pare ca o porțiune terminata (între Brașov si Cristian de exemplu) sunt doar staruri de asfalt de baza pe care a fost permisă circulația doar pentru ca pe timpul iernii, când șantierul este in conservare, traficul sa nu fie îngreunat. La fel s-a întâmplat si cu numeroase podețe de pe traseu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.