Peste un an, începând cu luna iulie 2021, locuitorii municipiului Brașov vor călători cu cele 35 de noi troleibuze și autobuze hibrid ce se vor achiziționa printr-un proiect finanțat cu fonduri Regio. Contractul de finanțare pentru ”Achiziția de mijloace de transport modern”, semnat în cursul unei conferințe de presă susținută azi, 7 februarie 2020, la sediul Primăriei Municipiului Brașov, asigură un buget total de peste 19 milioane de euro, pentru achiziționare acestor vehicule. Alături de primarul Municipiului Brașov, George Scripcaru și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, la semnare au mai fost prezenți Adrian Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov și domnul Mihai Veștea, Secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
“Astăzi semnăm unul dintre contractele de finanțare importante pentru dezvoltarea orașului nostru într-un mod durabil, care contribuie la mobilitatea urbană, printr-un sistem de transport ecologic. Astfel, Uniunea Europeană finanțează, cu aproape 16 milioane de euro, achiziția a 25 de troleibuze și a 10 autobuze hibrid. Acestea vor completa flota de mijloace de transport ecologice, care se află în diferite faze de livrare sau achiziție, astfel că vom ajunge la 51 de troleibuze, 72 de autobuze electrice și 10 hibride. Cu toții ne dorim un oraș cu un aer curat, dar pentru asta, trebuie să facem acele alegeri, inclusiv personale, care să ne asigure acest oraș. După cum am spus-o de nenumărate ori, din punctul meu de vedere, transportul în comun este cea mai bună soluție de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană, iar utilizarea mijloacelor de transport ecologice reprezintă una dintre soluțiile pentru creșterea calității aerului în orașul nostru. Aceste troleibuze reprezintă doar o etapă în ceea ce înseamnă obiectivul nostru pe următorii 3 ani, de a avea un sistem de transport eficient, ecologic, dedicat călătorilor”, a declarat George Scripcaru, primarul municipiului Brașov, conform unui comunicat transmis de ADR Centru.
Municipiul Brașov este unul dintre cele 3 orașe românești indicate de Comisia Europeană pentru valorile ridicate de poluare a aerului provenită din traficul auto. Această situație este cauzată de nivelurile ridicate de trafic și viteza scăzută de deplasare, dezvoltarea unor zone noi urbane cu mari probleme de accesibilitate, ocuparea spațiilor pietonale de către autoturisme parcate, lipsa pistelor de biciclete, lipsa unor sisteme de management al parcărilor publice.
Scopul proiectului este de reducere a emisiilor de carbon și de creștere a calității vieții locuitorilor din municipiul Brașov, prin creșterea atractivității sistemului de transport public. Concret, se urmărește descurajarea utilizării autoturismului pentru deplasările urbane și scăderea nivelului de congestie și de poluare chimică și fonică generate de transportul privat. Pentru rezolvarea acestor probleme, achiziția de mijloace de transport public este prevăzută în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Polului de Creștere Brașov (PMUD) și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Brașov (SIDU), care au evidențiat că traficul rutier intens din municipiu afectează calitatea vieții. Astfel, înlocuirea vehiculelor de transport public cu vechime ridicată și un grad crescut de uzură fizică și morală, cu vehicule de transport noi, eficiente energetic și cu nivel redus de emisii poluante, este de natură să crească nu numai eficiența activității de transport public, ci și gradul de atractivitate a acestui mod de transport în rândul populației municipiului și a locuitorilor din zona metropolitană care lucrează pe raza municipiului.
”Municipiul Brașov este cel mai important oraș nu numai din județul nostru, dar și din întreaga Regiune. Această importanță aduce însă și provocări, probleme și situații mai deosebite, care trebuie rezolvate în folosul cetățenilor. Este însă foarte important că autoritățile publice locale se preocupă să rezolve problemele, să fructifice toate oportunitățile, pentru a răspunde provocărilor socio-economice. Una dintre acestea este cea a poluării, la care administrația răspunde în mod diferențiat. Deoarece poluarea afectează direct sănătatea oamenilor, noi, Consiliul Județean, investim în reabilitarea infrastructurii de sănătate din subordine, iar edilii investesc în unitățile medicale de nivel municipal, dar și în eficientizarea și fluidizarea mobilității urbane, în special a sistemelor de transport nepoluante. Acest proiect de achiziție a mijloacelor de transport se completează cu celelalte investiții în domeniu, demarate de municipalitate în urmă cu peste 10 ani. În final, sperăm ca toți cetățenii, localnici și turiști, să beneficieze de un parcurs ușor și nepoluant în orașul nostru, pe benzi stradale dedicate, cu mijloace de transport prietenoase cu mediul. Aceste aspecte, vor completa imaginea atractivă a Brașovului, fiind și corelate cu investițiile noastre în infrastructura rutieră județeană, precum și cu importantul proiect de construcție a Aeroportului Brașov”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.
Descrierea investiției:
Proiectul prevede achiziționarea a 25 de troleibuze full electrice și 10 autobuze hibrid, ce vor fi utilizate pe cele 5 trasee de troleibuze existente, iar autobuzele hibrid vor fi alocate pe 3 trasee care circulă în centrul orașului, înlocuind vehiculele existente cu norma de poluare Euro 2 sau 3. Mijloacele de transport public noi vor asigura funcționalitatea la capacitatea de 100% a liniilor existente de troleibuz, nemaifiind necesară înlocuirea lor cu autobuze, și respectarea orarului curselor, inclusiv la orele de vârf.
Vehiculele noi, cu propulsie electrică, caracterizate de emisii zero, vor contribui la „recuperarea” excesului de noxe, contribuind astfel la creșterea calității aerului, în condițiile în care se estimează și creșterea gradului de utilizare a acestui mijloc de transport în defavoarea transportului auto privat. La rândul lor, autobuzele hibrid vor deservi liniile de transport ce tranzitează centrul istoric, contribuind atât la creșterea confortului pasagerilor, cât și la reducerea emisiilor de carbon și a nivelului de zgomot într-un areal cu multe zone pietonale, instituții de educație și cultură, clădiri de patrimoniu.
Așadar, prin achiziționarea acestor vehicule noi și moderne, atractivitatea utilizării transportului public va crește semnificativ, fapt care va avea un impact direct asupra creșterii numărului de pasageri și schimbarea distribuției modale de transport. În plus, operatorul va putea aborda și extinderi ale liniilor de transport electric sau chiar trasee noi, datorită autonomiei noilor troleibuze. Acestea vor putea circula și pe tronsoane fără rețea aeriană de contact, aducând un avantaj operațional important în cazul lucrărilor principale de infrastructură din interiorul orașului care, în prezent, impun înlocuirea troleibuzelor cu autobuze. Cele 8 linii de transport public ce vor fi deservite de mijloacele de transport achiziționate prin proiect, traversează municipiul Brașov de la un capăt la altul într-o rețea ce unește 9 extremități-puncte de intrare în localitate. De asemenea, gara CFR Brașov și cele 3 autogări ce fac legătura atât cu localitățile limitrofe, cât și cu alte centre urbane regionale și naționale, sunt amplasate pe traseul acestor linii de transport.
”Achiziționarea acestor mijloace de transport moderne va contribui în mod decisiv la creșterea calității transportului public. Interesul Primăriei Municipiului Brașov pentru un mediu mai curat și creșterea calității vieții cetățenilor este evidențiat atât prin acest proiect, cât și prin cele finanțabile pe Axa prioritară 4 a Programului Regio, pentru amenajarea benzilor dedicate transportului public și trotuarelor aferente, a zonei din fața Gării din Brașov, construirea unui garaj pentru mijloacele de transport public, dar și achiziția unui sistem informatizat de transport. Sunt proiecte cu o valoare totală de peste 120 milioane de lei, ce vor fi investiți în infrastructura de transport public”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru, conform unui comunicat de presă.
Datele proiectului:
Proiectul cu titlul ”Achiziția de mijloace de transport modern” este finanțat prin Prioritatea de investiții 4.1 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, ce vizează reducerea emisiilor de carbon. Proiectul are o valoare totală de 91.271.190,00 lei, din care finanțarea nerambursabilă alocată este de 75.206.942,67 lei, respectiv de 15.802.766 euro. Termenul estimat de finalizare a proiectului este data 30.06.2021.
Fii primul care comentează