Site icon

Protest la Ghimbav. Oamenii cer autorităților să iasă din apatie și să ia măsuri pentru securizarea trecerilor de pietoni de pe DN1

După ce în perioada 25 februarie – 10 martie, adică într-operioadă de două săptămăni, pe trecerile de pietoni din Ghimbav s-au produs trei accidente grave, dintre care două mortale, fără ca autoritățile să dea vreun semn că vor să ia măsuri pentru protejarea participanților la trafic, ghimbășenii vor ieși în stradă.

Astăzi, 11 martie, oamenii sunt așteptați la ora 19.00 la trecerile de pietoni la protestul „Hai să iluminăm trecerile de pietoni”. 

Mobilizarea a început încă de luni seara, pe rețelele de socializare, după ce s-a produs cel de-al treilea accident grav pe o trecere de pietoni de pe DN 1. 

„Dacă stăm după hârtiile ăstora… ”

De-a lungul anilor, în Ghimbav s-au produs numeroase accidente pe trecerile de pietoni, dar măsurile care să aibă efecte reale au întărziat.

Poate doar acele covoare asfaltice roșii înaintea zebrelor… însă acestea par inutile în situații ca cele din ultimele zile.

Ghimbășenii au solicitat de mai multe ori iluminarea suplimentară a trecerilor, o măsură recomadată și de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brasov, însă din partea Primăriei Ghimbav a venit răspunsul că în oraș va fi modernizat sistemul de iluminat, proiect care ar include și zona drumului național.  Pe de altă oarte însă, de câțiva ani, proiectul de modernizare a iluminatului public nu a trecut de etapa includerii în bugetul local a unor sume…

În acest context, noua solicitare a oamenilor este cât se poate de realistă, având în vedere că, cel puțin ultimele trei accidente s-au produs seara.

Cât despre semaforizarea intersecțiilor,  o altă măsură cerută de cetățeni, aceeași explicație din partea autorității locale: când se va realiza noul iluminat. 

Oamenii au cerut autorităților locale și instalarea unor limitatoare de viteză, însă și această cerere a rămas la stadiul de „am primit”. 

Administratorul drumului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a organizat recent si o întâlnire cu „factorii interesați”, adică Primăria Ghimbav și Poliția Rutieră, pentru „găsirea unei soluții”. Iar concluzia a fost că iluminatul suplimentar al trecerilor de pietoni este cea mai bună variantă de a reduce accidentele în care sunt implicați pietoni.

Discuția va fi reluată de urgență azi, la solicitarea directorului DRDP Brașov, Horia Stancu.

Cât despre Poliție, cel puțin după cel de-al doilea accident, oamenii se așteptau ca agenți să fie mult mai activi și să îi „tragă pe dreapta” pe toți șoferii care „o calcă”. 

Poate că cea mai bună reacție în fața acestei apatii din partea autorităților vine din partea unui ghimbășean, susținător al protestului: „Dacă stăm după hârtiile ăstora, mai apar vreo câteva victime. Doamne ferește!”. Iar hârtii s-au tot trimis, pe la toți „factorii responsabili”, de la Primărie sau Poliție, la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov (sucursala teritorială a CNAIR)…

 

Exit mobile version