Săptămâna aceasta a fost Ziua Mondială a Artei ( în 15 Aprilie – ziua de naștere a lui Leonardo da Vinci ) iar noi toți ne găsim în ipostaza de a consuma cultura diferit față de cum o făceam până la debutul pandemiei. Sau nu neapărat diferit, însă cu procente de timp mult mai mari alocate artei în mediul online, odată cu închiderea sălilor de spectacol, a teatrelor, cinemaurilor, etc. față de cele pe care le alocam înainte ca virusul să constituie o amenințare.
Am făcut o selecție a unor site-uri pe care le urmăresc zilele astea care distribuie programe gratuite și care pot fi accesate de oricine are un abonament la internet și dorința de a rămâne conectat la frumusețea și sensibilitatea capodoperelor universale.
- Teatrul online. Majoritatea teatrelor din România au pus la dispoziție spectatorilor multe din piesele jucate pe scenele lor. Ceea ce e foarte fain, deoarece asta m-a făcut să văd piese care se joacă stagiunea asta la București, Timișoara, Iași, până unde în mod normal trebuia să fac un drum și să plătesc un bilet. Pentru a vedea oferta teatrelor, intru pe site-ul prietenilor de la LiterNet care prezintă agenda tuturor teatrelor care oferă spre vizionare spectacole. Agenda se modifică zilnic și conține link-ul către spectacol și durata în care este disponibil.
- Europeana . Este un portal cultural de internet care adună: colecții, expoziții, teme, bloguri, toate privitoare la diferite domenii cum ar fi : fotografia, muzica, arta, hărțile și geografia, moda, arheologia. La conexarea tuturor au contribuit muzee de renume din întreaga lume printre care : Louvre, British Museum sau Rijksmuseum.
-
ARTE este un site pe care poți naviga printre programe de calitate cum ar fi : documentarele, filmele artistice și seriile scurte, concertele, experiențele digitale, majoritatea produse în U.E și difuzate în șase limbi : engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și poloneză.
-
Biblioteci virtuale. Sunt multe și au cărți pe toate gusturile, las link-uri către cele pe care le-am accesat eu cel mai des în ultimele 3 săptămâni : Humanitas, Project Gutenberg și Open Library. Din păcate libăriile au fost unele dintre magazinele închise cel mai rapid iar vânzarea de carte fizică și împrumutul de carte sunt unele dintre cele mai vulnerabile domenii, care odată cu debutul crizei au fost afectate masiv.
-
OperaVision este o platformă de streaming pentru spectacole de operă. Dacă ai vrut mereu să asculți capodoperele lui Mozart și Puccini, dar nu știai exact dacă o să-ți placă, acum poți urmări streaminguri către cele mai importante scene ale teatrelor Europei. În fiecare lună poți vedea diferite noi spectacole conexate de o temă anume. Programul din Aprilie se concentrează asupra Italiei, locul unde a luat naștere opera.
-
Tururi virtuale în situri din patrimoniul mondial. Am vizitat mul din patrimoniul mondial serile acestea din confortul unui fotoliu din sufrageria mea, prin intermediul acestei platforme care mi-a indicat în linii destul de precise minim o destinație a unui viitor concediu din momentul în care se va sfârși criza. Tururile sunt împărțite în 4 categorii și acoperă Europa : antică, romantică, regală și subterană. Am revizitat Porta Nigra din Trier, Palatul Versailles și mi-am propus să vizitez clar Vilnius capitala Lituaniei, care pare extrem de romantică din prezentarea de pe acest site.
-
Literatura europeană mai ales cea premiată în cadrul concorsului organizat de UE poate fi citită gratuit aici. Pe site-ul acesta se regăsesc o antologie de texte literare, operele și autorii câștigători ai Premiului European pentru Literatură și de asemenea o categorie specială “Europa Creativă” în care este încurajată circulația transnațională a scrierilor și traducerilor diferitelor cărți.
Este limpede că nu putem înlocui experiențele pe care le avem când vizităm fizic anumite locuri – însă în mod cert există și bucurie în experiențele acestor zile. Este important să ne populăm gândurile și cu planuri de călătorie în anumite locuri după ce trece pericolul și să ne mângâiem spiritul cu experiențe culturale cât mai diverse, pentru a-l menține treaz, pentru că #stamacasa iar izolarea tuturor trebuie să fie cât mai suportabilă.
Fii primul care comentează