Rromii, butoiul cu pulbere din județul Brașov. Scandal la Teliu, provocat de localnicii “repatriaţi” din Anglia şi Germania

În momentul în care au fost instituite restricțiile de circulație pentru a se evita răspândirea coronavirusului primarii localităților în care sunt comunități importante de rromi s-au luat cu mâinile de cap, pentru că aceste grupuri etnice, care în cele mai multe cazuri trăiesc și intr-o săracie-lucie, sunt adevărate bombe cu efect întârziat.

Ba mai mult, s-au întors în România și cei care ne-au făcut țara celebră în Occident, astfel că riscul a fost amplificat. Cu destul de puține excepții, în zonele în care stau etnicii romi domină sărăcia, iar acum, când oamenii sunt blocați în case, fenomenul s-a accentuat. 

Deja, în județul Brașov au apărut primele semnale că vor urma mari probleme, iar autoritățile par a fi „luate pe nepregătite” de situație. De exemplu, la Teliu, câțiva etnici „repatriați” din Germania și Anglia au mers la primărie pentru cere alimente şi bani. Ba mai mult, ei au ameninţat că dacă nu vor fi ajutați, vor sparge primăria sau vor lăsa copii în fața instituției. 

Pe termen scurt, spiritele au fost calmate:

„Am reușit că conving câțiva avenți economici să facă donații. Marți vom distribui pachete pentru patru sau cinci familii extrem de sărace, în unele dintre ele fiind și câte opt-nouă copii”, a declarat primarul comunei, Dorinel Blendică.

Dar, edilul este conștient că prin acest gest riscă să deschidă „cutia Pandorei”, pentru că este de așteptat ca la primărie să vină și alți etnici pentru a cere alimente. Iar comunitatea romă din Teliu este mare: aproximativ 2.000 de persoane. Asta în condițiile în care populația totală a comunei este de 4.000 de locuitori.  Donațiile din partea unor agenți economici reprezintă doar o situație temporară, pentru că, a spus primarul din Teliu. “Nici societățile comerciale nu vor dona la nesfârșit”, a argumentat Blendică.

Încă o luna de stare de urgență…

Președintele României a anunțat că starea de urgență va fi prelungită cu o lună. O perioadă în care spiritele se pot încinge. Dorinel Blendică spune ca deja romii amenință că sparg primăria sau ca își lasă copii la ușa Primăriei. “Dacă situația se prelungește vor apărea probleme sociale mari. De foame, vor ataca la drumul mare. Eu am avertizat Prefectura privința est lucru. Și nu suntem singura localitate unde pot apărea astfel de probleme”, a avertizat Blendică.

Ce a făcut Prefectura?

Reprezentanții Prefecturii Brașov spun ca pentru sprijinirea comunităților sărace au fost purtate la începutul lunii martie discuții cu retailerii, asociațiile și fundațiile și au anunțat ca au fost trimise pachete în unele localități. De asemenea, Prefectura a precizat ca acum este in dezbatere publică un proiect de act normativ privind posibilitatea redistribuirii pachetelor alimentare acordate persoanelor cu venituri mici.

Cât despre ordinea publica, Prefectura a anunțat ca în comunitățile de romi nu pot fi instituite masuri speciale, doar pentru ca sunt romi. 

1 Comentariu

  1. Rromii reprezinta un tezaur, un patrimoniu national de valoare, de necontestat. Traditiile romilor, vechi de mii de ani, inca de pe vremea dinastiilor rrome, trebuie protejate si sustinute. Transhumanta rromilor in carute si coviltire, dansul ursilor, ghiocul, fiertul capatanilor de porc in ceanul cu varza in satra si carul baro alegoric sunt brand-urile de marca ale neamului rromanesc.
    Sprijina si tu un rrom, nu sta degeaba! Ai ceva mai bun de facut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.