Valea Timişului, cunoscută pentru numărul mare de animale sălbatice, în special urşi, care apar de multe ori pe carosabil, va fi protejată printr-un gard virtual, instalat în cadrul unui proiect pilot pentru România.
Prin intermediul proiectului LIFE Safe – Crossing, pe DN1, între localitățile Timișu de Jos și Timișu de Sus, începând cu borna km 155, până la borna km 157 au fost instalate 62 de dispozitive cu o distanță de aproximativ 33 m între ele.
Totalitatea dispozitivelor constituie un gard virtual care a fost montat pe o distanță de 2 km. Scopul acestuia este de a reduce riscul de coliziune dintre vehicule și fauna sălbatică, în special specia urs, a anunţat Direcţia Regonală de Drumuri şi Poduri Braşov.
Porțiunea de drum național vizată va fi monitorizată, pentru a se stabili eficiența gardului virtual instalat.
Proiectul este unul pilot, primul în România şi va reprezenta o bază importantă pentru următoarele proiecte care se vor implementa. El este finanțat prin contribuția programului LIFE al Uniunii Europene, dispozitivele fiind distribuite de IPTE Traffic Solution Ltd., companie din Graz, Austria.
Beneficiarii proiectului sunt Fundația Carpați și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Dracea” din România, AGRISTUDIO S.R.L., Parcul Național Abruzzo, Lazio și Molise, Parcul Național Majella și Provincia Terni din Italia, Agencia de Medio Ambiente y Ague de Andalucía, Consejería de Medio Ambiente y Ordenación del Territorio of Junta de Andalucía și Minuartia din Spania, Societatea CALLISTO Wildlife and Conservation Nature, COSMOTE Mobile Telecommunications, Egnatia Odos SA și Regiunea Macedoniei de Vest din Grecia.
1 Trackback / Pingback