Administratorii fondurilor cinegetice văd „partea plină a paharului”. Amenajează observatoare pentru urși. După cele din Valea Timișului, a mai fost deschis unul și la Râșnov

Pădurile din județul Brașov sunt cunoscute deja și în Europa pentru densitatea mare de urși. Fermierii, localnicii sau unii patroni de unități turistice nu sunt prea încântați de acest lucru, pentru că, spun ei, animalele intră în gospodării și fac ravagii. Ba mai mult, uneori mai omoară câte un animal domestic sau devin agresivi cu oamenii. În schimb, administratorii fondurilor cinegetice văd partea plină a paharului: dacă nu se pot obține bani din vânarea lor, se pot încasa sume  destul de mari din observarea și fotografierea lor, așa că au început să apară observatoarele de urși. Regia Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov a amenajat două în Valea Timișului, unde este un fel de „autostradă a urșilor”, iar numărul vizitatorilor a crescut de la un an la altul. Modelul a fost preluat și de Ocolul Silvic Râșnov, care a deschis luna trecută un observator pentru turiști în Valea Lungă, într-o zonă în care li se lasă animalelor hrană complementară.  

Aici, de cele mai multe ori vin urșii și mistreții, dar reprezentanții ocolului spun că în zonă au fost văzuți și lupi sau râși, astfel că cei mai norocoși dintre turiști pot pleca acasă cu fotografii „de colecție”. 

Urșii pot fi observați în perioada martie – noiembrie, în baza unei rezervări, iar turiștii merg însoțiți de un reprezentant al ocolului silvic, care se asigură că vizitatorii nu sunt expuși nici unui pericol, dar le și oferă informații despre animalele văzute și răspunde întrebărilor. O „vizionare” din observatorul de la Râșnov poate dura și trei ore și costă 25  de euro/persoană, exact cât costă și „biletul de intrare” la observatoarele din Valea Timișului.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.