Comuna Fundata, invadată de animale sălbatice

Comuna Fundata se confruntă în ultima perioadă cu „vizite“ tot mai dese din partea animalelor sălbatice care intră în gospodăriile localnicilor şi lasă prăpăd în iurma lor. Primarul comunei, marian Pâtea spune că probeleme au reveni în această primăvară, după ce în urmă cu doi ani a ajuns în stadiul în care a solicitat Ministerului Mediului să aprobe relocarea a cinci exemplare de urs care ataca în mod constant gospodăriile oamenilor, însă atunci a primit acordul pentru o relocare şi o recoltare.



Acum, edilul spune că problema a escaladat din nou, în ciuda faptului că împreună cu Inspectoratul de Jandarmi şi cu Garda Forestieră, administratorul fondului forestier şi cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi s-au făcut mai multe acţiuni de „împingere“ a animalelor sălbatice spre pădure. „În urmă cu câteva săptămâni, un urs a venit până în centrul comunei Fundata şi a fost nevoie de şase ore în care jandarmii şi reprezentanţii AJPVS au încercar să îl împingă înapoi spre pădure. S-au făcut constant acţiuni de  împindere, până la trei kilometri în pădure, însă până dimineaţa, urşii erau înapoi în zona locuită. Avem o problemă reală din acest punct de vedere“, a declarat Marian Pâtea, care a adpugat că în această perioadă a reluat procedurile către Minister, pentru a solicita din nou aviz de recoltare sau relocare a unor exemplare de urs.



„Noi am anunţat problema la Instituţia Prefectului, la administratorul fondului cinegetic, la garda Forestieră, iar acum aşteptăm să o preia şi să facă documentaţia necesară“, a declarat primarul Comunei Fundata. Că urşii care ajung des în zonele locuite reprezintă o problemă o spune şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor care ieri a declarat că majoritatea judeţelor din Regiunea Centru se confruntă cu această situaţie. „Sibiul şi-.a triplat în ultimii ani, numărul de urşi, în Harhita există zone în care exemplarele de urs stau la vedere deja. Toate judeţele se plâng de această situaţie, va trebui să vedem ce măsurio pot fi aplicate în continuare“, a declarat Adrian Gabor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.