Site icon

Explicația șefului DSP Brașov: Incidența cazurilor de COVID în județul nostru a crescut, în special, prin focare. Toate categoriile de vârstă sunt afectate

Focarele sau microfocarele, nu transmiterea comunitară au dus la creșterea semnificativă a cazurilor de coronavirus din ultima perioadă, susține directorul Direcției de Sănătate Publică Brașov, dr. Andrea Neculau. Tabloul epidemiologic al județului Brașov a fost prezentat de reprezentanta DSP Brașov după ședința de miercuri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brașov. 

Ceea ce a creat o creștere a numărului de cazuri sunt focarele de spital, cele centrele de bătrâni sau cele în care sunt copii instituționalizați. Mai degrabă prin acest contingent a crescut numărul de cazuri, decât în comunitate la modul general. Dar, lucrurile pot oricând să degenereze în orice direcție”, a explicat dr. Andrea Neculau.

De asemenea, un caz aparte a fost în satul Lunca Câlnicului, unde locatarii unul bloc s-au infectat în masă, iar autoritățile locale nu avea nici un mijloc legal pentru a interveni.

Infecția nu ține cont de vârsta pacienților

Pe de altă parte, potrivit directorului DSP Brașov, în acest moment infectarea cu noul coronavirus afectează toate categoriile de vârstă.

„Este o distribuție oarecum simetrică. Inițial, am avut o înclinare asupra adulților și vârstnicilor. Ulterior, s-a egalizat incluzând și tinerii și persoanele active de vârstă mijlocie. Practic, este o distribuție absolut egală în toate grupele de vârstă”, a explicat Neculau.

Totodată, ea a menționat că în ceea ce privește mortalitatea, ea a declarat că „mai degrabă putem spune că mortalitatea se duce către grupele înaintate de vârstă, ceea ce este o dovadă că acolo trebuie să intervenim activ.  Persoanele vârstnice ar trebui să renunțe la obiceiul lor de a nu purta mască la piață, la cabinetele medicale sau în magazine unde se pot expune unui risc mai mare”.

De asemenea, Andrea Neculau recomandă magazinelor să amenajeze o case speciale pentru persoanele vârstnice, astfel încât să stea cât mai puțin în aceste spații aglomerate.

Exit mobile version