Lansată în urmă cu mai mulți ani, oferta Airbus privind furnizarea de elicoptere H215M pentru Armata Română rămâne în picioare, iar aparatele de zbor ar urma să fie realizate la Ghimbav sub denumirea IAR-H215M. Anunțul a fost făcut de Georges Durdilly, Airbus Head of Country Romania, a anunțat într-un interviu pentru publicația defensromania.ro.
De altfel, Durdilly a anunțat că Airbus „este pregătit să ducă investițiile la un alt nivel, investiții care vor include cooperare industrială, transfer de tehnologie și know-how, investiții în specializarea personalului”.
„Airbus este partenerul României de 50 de ani, suntem mândri de colaborarea noastră și încrezători în viitor. Avem centrul de mentenanță, reparați și revizii elicoptere (MRO) de la Ghimbav, rezultatul colaborării Airbus Helicopters – IAR, precum și fabrica Premium Aerotec, deținută de Airbus, care livrează componente pentru Airbus Commercial. Adăugarea unei linii de asamblare pentru IAR-H215M va genera dezvoltarea platformei aeronautice deja existente, oferind beneficii semnificative României în următorii 25 de ani: va crea locuri de muncă și competențe profesionale de nivel înalt, va contribui la bugetul local și va investi în educație – iar România va deveni din nou producător de elicoptere (…) Modelul H215M, acesta este un elicopter multirol de atac, versatil, din categoria mediu-greu, care a fost testat în luptă. De asemenea, modelul H215M este o opțiune rezonabilă din punct de vedere al costului pentru misiuni de căutare și salvare (SAR), atât în plan civil cât și militar”, a argumentat Georges Durdilly.
Totodată, el a a menționat că Airbus nu va impune României achiziționarea unui număr minim de elicoptere, însă susține că va fi nevoie de o comandă de minim 16 aparate de zbor, pentru ca afacerea să fie fezabilă.
„Producția în România a elicopterului H215M este un proiect mare, care include și implicarea partenerului nostru IAR, dar pentru a fi sustenabil, comanda minimă trebuie să fie de 16 elicoptere. Această comandă ne va permite să operăm transferul de tehnologie și know how-, să angajăm personalul de care avem nevoie și să îl instruim. Această comandă va oferi României – capacitatea de a personaliza și, mai apoi, de a întreține, repara și moderniza aceste aparate”, a spus reprezentantul Airbus în România.
„Ce aș vrea să subliniez, în calitate de reprezentant Airbus în România, este că Guvernul se poate baza pe sprijinul nostru, iar Airbus este pregătit să ducă investițiile la un alt nivel, investiții care vor include cooperare industrială, transfer de tehnologie și know-how, investiții în specializarea personalului. Ne-am luat, de asemenea, angajamentul de a continua programul educațional de la Brașov, prin care 217 elevi studiază aeronautica în acest an, în cadrul Colegiului Transilvania”, a continuat Georges Durdilly.
Conform declarației reprezentantului Airbus, compania este acum în discuții cu Ministerul Apărării, oferind toate informațiile legate de performanțele și caracteristicile aparatelor de zbor.
Fii primul care comentează