Francezii vor să producă un elicopter militar de export la Ghimbav. Airbus încearcă să „ia fața” competitorilor în cursa pentru dotarea Armatei Române

Marii producători de elicoptere militare sunt interesați să furnizeze aparate de zbor armatei Române, în cursă fiind înscriși francezii de la Airbus, americanii de la Bell, dar și cei de la Sikorsky, parte a Lockheed Martin. Unul dintre aspectele importante în stabilirea câștigătorului este și disponibilitatea producătorilor să transfere tehnologie și producție în România, iar potrivit defenceromania.ro, Airbus pare să aibă cea mai bună ofertă în ceea ce privește transferul de tehnologie și cooperarea industrială.

Oferta celor de la Airbus pentru Armata României e tandemul H215M, multirol mediu-greu și H145M, multirol ușor, propus și pentru misiunile de atac.

De altfel, în urmă cu mai multe săptămâni, Airbus a prezentat României elicopterul multirol ușor, iar atunci, Georges Durdilly, directorul general Airbus Helicopters Romania, a declarat pentru publicația amintită că la Ghimbav ar putea fi produs H215M nu doar pentru România, ci și pentru viitoarele comenzi internaționale pe care Airbus le va avea pentru acest model. În ceea ce privește mentenanța, atât pentru H145M cât și pentru H215M, aceasta se va face în țara noastră. Airbus estimează că un astfel de program ar aduce peste 1.000 de locuri de muncă.

Pe lângă H215M și H145M oferite de Airbus, pentru elicopterele militare pentru Forțele Terestre, MApN mai are oferte și din partea americanilor de la Bell cu tandemul AH-1Z Viper – UH-1Y Venom, dar și din partea Sikorsky, parte a Lockheed Martin, cu BlackHawk S-70. În acest sens, Sikorsky și Romaero au semnat încă de anul trecut un acord de parteneriat pentru finalizarea şi personalizarea elicopterelor Black Hawk la noi în țară.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.