Anunțul Primăriei Brașov: studiul de fezabilitate pentru noul spital regional de 600 milioane euro, gata în câteva săptămâni. Deocamdată, structura cu „aproape 1.000 de paturi” nu a fost aprobată

Consultanții care trebuiau să pregătească Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov nu au predat documentul la finalul lunii februarie, termen anunțat de mai multe ori de primarul Brașovului, Allen Coliban.

„Studiul de fezabilitate va fi gata în câteva săptămâni”, a anunțat primarul, care a explicat că SF-ul nu a fost gata luna trecută pentru că „au existat câteva discuții pe parcurs, care se poartă inclusiv cu Ministerul Sănătății și cu Ministerul Fondurilor Europene”. 

„Suntem în graficul agreat cu cele două instituții. Mă bucur că aceste discuții au dus dimensiunea de o țintă mai apropiată de 1.000 de locuri, mai exact 912 paturi de pentru acuți și 56 de paturi pe zona de spitalizare de zi”, a declarat Coliban. 

Pe de altă parte, întrebat dacă există un ordin al ministrului Sănătății privind aprobarea noii structuri a spitalului, Allen Coliban nu a dat un răspuns clar, ci a spus: „eu zic să așteptăm până vine Studiul de fezabilitate și recepționăm indicatorii tehnico-economici”. 

Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov este elaborat de consultanți contractați de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, instituție financiară care asigură asistență tehnică pentru acest proiect.  

Reamintim că în acest moment este în vigoare ordinul Ministerului Sănătății din 1 noiembrie 2018, potrivit căruia Spitalul Regional Brașov ar urma să aibă 849 paturi pentru spitalizare continuă și 64 pentru spitalizare de zi, adică un total de 913 locuri.

De la preluarea mandatului de către actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu (USR PLUS) nu a fost lansat în dezbatere publică un ordin de ministru privind o nouă structură a spitalului. De altfel, dacă un astfel de proiect va fi lansat în dezbatere publică, el va trebui să stea în consultare 30 de zile, abia apoi va putea intra în vigoare. 

Acum rămâne de văzut ce soluție au găsit specialiștii, mai ales că și primul ordin a fost aprobat de minister după ce Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a solicitat acest document, care să ofere baza legală pentru calculele referitoare la valoarea investiției. 

Ministerul Sănătății nu a luat o decizie în ceea ce privește finanțarea proiectului

Conform declarației primarului Brașovului, în acest moment valoarea estimată a investiției este de aproximativ 600 milioane de euro, suma dublă față de cea pe care a anunțat-o președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, dar și de Mihail Veștea, deputat PNL de Brașov. 

„Despre aproximativ 600 de milioane de euro se vorbește de cel puțin jumătate de an. Din această valoare, Guvernul caută soluții de finanțare. Un scenariu ar fi ca jumătate din acești bani să fie asigurați din Planul Național de Recuperare și Reziliență, iar cealaltă jumătate din alte fonduri guvernamentale atrase. Există și varianta ca suma să fie asigurată din viitorul Program Operațional de Sănătate. Aceste lucruri sunt pe masa Ministerului Sănătății, care nu a luat încă o decizie. Ce este important este că avem această investiție, în valoare de 600 milioane de euro, de care Brașovul are nevoie și există perspectiva ca acest proiect să fie finanțat din fonduri atrase la nivel guvernamental”, a declarat Allen Coliban. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.