Nouă decizie a Ministerului Educației: rămâne vacanța prelungită de primăvară, dar nu și la clasele terminale! Examenele rămân la datele deja stabilite

Comitetul pentru Dialog Social de la Ministerul Educației a decis joi să păstreze prelungirea vacanței de primăvară pentru toată luna aprilie – 2 aprilie – 4 mai, cu excepția elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, care vor face ore online în perioada 12-30 aprilie și vor avea vacanțele stabilite inițial pentru paștele catolic, respectiv cel ortodox. S-a decis de asemenea că examenele de evaluare națională și bacalaureat vor avea loc la datele deja stabilite, iar semestrul doi să fie redus cu o săptămână, dar fără a se face ore de recuperare. Anul școlar se va încheia 25 iunie, pentru toți elevii mai puțin cei de clasa a opta.
 
Astfel, vacanțele de primăvară vor fi după cum urmează: 
  • Pentru elevii din clase non-terminale (toți exceptând clasa a VIII-a și a XII-a): 2 aprilie – 4 mai
  • Pentru elevii din clasele terminale: 2-11 aprilie / 30 aprilie – 9 mai (Pastele Catolic: 4 aprilie; Paștele ortodox: 2 mai)
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunțase că, la „cererea expresă” Ministerului Sănătății, propune extinderea vacanței de primăvară pentru toată luna aprilie – 2 aprilie – 4 mai, și a lansat două variante, la o zi distanță: fie prelungirea cu două săptămâni a finalului anului școlar și reprogramarea examenului de evaluarea națională în luna iulie – pentru ca semestrul doi să nu fie redus, fie încheierea anului școlar pe 25 iunie și păstrarea evaluării naționale la aceleași date în vigoare, iar săptămâna tăiată din semestrul al doilea să fie recuperată în zile de sâmbătă.
 

În urma consultărilor deschis și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate, au rezultat următoarele concluzii, trasate chiar de ministrul Educației: 

  • Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut. La examenul de bacalaureat probele de comeptență vor fi echivalate. 
  • Structura anului școlar nu va suferi nicio modificare pentru clasele terminale, care termină vacanța pe 9 mai. Pentru celalalte clase se face punte între cele două vacanțe de Paște, între 2 aprilie și 4 mai. 
  • În perioada 12-30 aprilie elevii din clasele terminale participă la cursuri online.
  • Semestrul al doilea se încheie pe 25 iunie.
  • Având în vedere reducerea cu o săptămână a semestrului al doilea, se pot comprima acele activități de evaluare și încheierea situației școlare, astfel că nu va fi nevoie de recuperări, datorită efortului cadrelor didactice și a faptului că nu se dau tezele semestriale.
  • Evaluarea națională pentru clasa a doua se reprogramează în luna mai.
  • Pentru localitățile carantinate, simulările se vor organiza după ieșirea din carantină.
  • Programul național de acțiuni remediale se va organiza în întreaga perioadă în care există actiități didactice, doar până la pragul de infectare de 6 la mia de locuitori.  
„Sunt convins că problema testării în școli va fi rezolvată foarte rapid, în sensul în care vor exista teste non-invazive.  Această propunere a fost asumată de ministerul Educației. A plecat într-adevăr de la solicitarea bazată pe trendul de infectare. Ceea ce v-am comunicat a fost agreat de toți partenerii de dialog. Vedem cu toții zi de zi trendul ascendent al ratei de infectare, nu putem face abstracție. Nu poate nimeni să garanteze că nu va mai exista nicio întrerupere. Trebuie să ne adaptăm rapid și responsabil”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.