Ameţeala de la Ministerul Educaţiei: Ministrul Cîmpeanu propune o nouă schimbare în anul şcolar

După reacţiile critice ale asociaţiilor de elevi şi ale asociaţiilor de părinţi, care nu sunt de acord cu noul calendar al anului şcolar, cu o vacanţă de primăvară prelungită şi examene decalate, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vine cu o altă variantă. Cîmpeanu a anunţat că va propune o nouă modificare, în discuţiile de azi cu Comitetul pentru Dialog Social din care fac parte reprezentanţi ai profesorilor, elevilor şi părinţilor. Modificarea  ar consta în scurtarae cu o săptămână a anului şcolar (faţă de ultima propunere), fapt care ar da posibilitatea organizării Evaluării Naţionale în a doua jumătate a lunii iunie.

Mai exact, ministrul a declarat, pentru edupedu.ro, că va merge în şedinţă cu o variantă în care elevii din anii terminali să aibă examenele – Evaluarea națională de clasa a VIII-a și bacalaureatul – pe calendarul actual, iar restul elevilor să încheie anul școlar cu o săptămână mai târziu față de data planificată în calendarul inițial, adică pe 25 iunie, în loc de 18 iunie. Dar data de 25 iunie este cu o săptămână înainte față de ce propusese ministrul ieri, ca anul să se încheie pe 2 iulie.

„Evaluarea Naţională pentru toţi elevii clasei a opta ar urma să înceapă pe data de 22 iunie, prima zi după sărbătoarea de Rusalii, şi pe parcursul a trei zile, 22, 23 24 iunie să se deruleze Evaluarea Naţională aşa cum a fost planificată, nicio modificare. Săptămâna următoare, începând cu data de 28 iunie, aşa cum a fost planificat să se deruleze bacalaureatul. Această variantă are avantajul că nu modifică nimic din examenele naţionale. Are, de asemenea, avantajul, pot spune, că nu duce finalul anului şcolar pentru clasele de la clasa pregătitoare până la clasa a şaptea şi de la clasa a noua până la clasa a unsprezecea în afara lunii iunie. Ar însemna o prelungire de o săptămână, în loc să se încheie pe data de 18 iunie s-ar încheia pe 25 iunie. Având în vedere că este un an atipic, cred că putem să facem acest efort de compromis între nevoia de asigurare a protecţiei sanitare şi nevoia de educaţie. Este varianta cu care Ministerul Educaţiei se va prezenta mâine în Comitetul pentru Dialog Social. Dacă această variantă va fi agreată, oricum va trebui să decidem într-un fel, pentru că începutul vacanţei, data de 2 aprilie este foarte aproape”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 
Vacanța de primăvară, care să ncludă şi Paştele ortodox şi pe cel catolic, rămâne fixă – va dura de pe 2 aprilie până pe 4 mai, urmând ca elevii să revină la școală pe 5 mai tot pe baza scenariilor prevăzute acum în ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației.
 
Ministrul a explicat şi de ce nu se trece la sistem online, în loc de vacanţă:
 
„Pentru că ne exprimăm speranţa că mergând cu campania de vaccinare ca până acum vom atinge curând pragul de 50% din personalul din învăţământ vaccinat”.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.