Braşovenii care solicită în această perioadă cărţi de identitate trebuie să aibă mai multă răbdare, faţă de alte perioade. Dacă la începutul anului, o carte de identitate era tipărită în medie, în şapte zile, acum este nevoie de până la 30 de zile. Întârzierea vine din sincopele apărute la nivelul structurii de specialitate din Ministerul Afacerilor Interne, a precizat Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Braşov.
O achiziție centralizată care nu se mai termină…
Mai exact, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date nu a reuşit să finalizeze achiziţia materialelor necesare pentru tipărirea cărţilor de identitate. La începutul anului, structura specializată din cadrul MAI anunţa că, în prima parte a lunii februarie, problema va fi rezolvată.
Acum după alte două luni, situaţia este aceeaşi, iar DEPABD transmite din nou către serviciile de evidență a persoanei din teritoriu că, din motive neimputabile, situaţia nu s-a rezolvat şi că „se apreciază că activitatea de producere a cărţilor de identitate se va desfăşura în condiţii optime începând cu data de 24 martie a.c., cel mai târziu până la data de 29 martie”. Deocamdată, din informațiile pe care le au reprezentanţii Serviciului de Evidenţă a Persoanelor Braşov, nici în prezent nu există în stocul DEPABD materialele necesare tipăririi cărţilor de identitate în condiţii optime, astfel că, în continuare, termenul de eliberare a acestora rămâne tot de peste 30 de zile.
În stare de alertă, cetăţenii pot folosi şi documente expirate
Pe de altă parte, având în vedere că România este în continuare în stare de alertă, cetățenii nu sunt obligați să își schimbe actele de identitate la expirarea acestora, ele fiind considerate valabile.
„Aducem la cunoștința persoanelor interesate că actele de identitate expirate începând cu data de 1 martie 2020 îşi păstrează valabilitatea cu încă 90 zile de la încetarea stării de alertă, conform dispoziţiilor Legii nr.55/2020 art.4 alin.5 şi, pe cale de consecinţă, în aplicarea normelor legale în materie, aceste acte de identitate pot fi utilizate în relaţiile cu instituţiile publice sau cu persoanele juridice de drept privat, care au obligaţia de a le accepta”, a declarat Carmen Șchiopu, șefa Serviciului Evidența Persoanei, din cadrul SPCLEP Brașov.
Prin excepţie, cetăţeanul care se află într-o situaţie deosebită ce poate justifica solicitarea eliberării cărţii de identitate într-un termen mai scurt se poate adresa şefului serviciului, sens în care va depune o cerere, însoțită de documente justificative, pentru ca Serviciul de Evidență a Persoanei să poată face demersurile necesare, pe lângă DEPABD, pentru a urgență tipărirea cărții sale de identitate.
Fii primul care comentează