Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman promite că până în 2024 vom scăpa de „dosarul cu şină” plimbat de la un ghişeu la altul. Acest lucru va fi posibil în contextul implementării programului naţional de digitalizare a României, a spus ministrul care ieri, s-a aflat la Braşov alături de preşedintele Senatului, Anca Dragu, şeful cabinetului prim-ministrului, Sergiu Hossu şi secretarul de stat din MAI, Irina Alexe, pentru discuţii pe teme de guvernare, cu autorităţile locale din Braşov.
Un cloud guvernamental, principala investiție prin PNRR
Investiţiile pentru digitalizarea României se vor face prin Programul de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), care ar urma să aibă un rol de integrare a tuturor autorităţilor locale şi centrale. „Prin PNRR putem face un pas important în ceea ce privește digitalizarea. România poate trece de la un spațiu digital «mozaicat», asemănător unui arhipelag, la unul integrat. De acest spațiu vor beneficia și administrațiile locale, prin intermediul unui «cloud guvernamental» de unde administrațiile pot descărca aplicații. De asemenea, se vor interconecta bazele de date, iar rezultatul va fi ușurarea vieții cetățenilor. După finalizarea acestui cloud, Brașovul poate beneficia de toate serviciile care vor fi puse la dispozițiile, respectiv infrastructură, un spațiu pentru dezvoltarea aplicațiilor”, a spus Ciprian Teleman.
Programul vizează debirocratizarea, scopul ei final fiind acela de a-l scuti pe cetăţean de cererile depuse la diverse ghişee. Orizontul de timp despre care discută ministrul Teleman, în acest sens, este de minim 3 ani. „Vom începe să scăpăm de dosarele cu șină din 2024. Un termen rezonabil ar fi de cinci ani ca instituțiile să nu mai ceară dosare cu șină”, a declarat ministrul Cercetării şi Inovării.
Propunerea CJ Braşov: județul cartat în sistem GIS
În Braşov, un prim proiect de digitalizare are în vedere cadastrarea întregului teritoriu al judeţului. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan i-a lansat ministrului Ciprian Teleman, propunerea de a realiza o bază de dată de tip GIS a Braşovului, care să includă hărți, rețele de utilități, datele din Cartea funciară și alte informații importante cetăţeni, autorităţi şi investitori, deopotrivă. Mai exact, CJ Braşov a înmânat ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării o propunere vizând Planul Național de Redresare și Reziliență, structurată sub forma unei fișe de reforme și investiții privind un sistem electronic de colectare, stocare şi raportare în format structurat a datelor rezultate din procesul administrativ.
Fii primul care comentează