Site icon

Directorul unui operator de salubritate din Brașov: „Din 2009 vorbim de Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor. Toată gestionarea deșeurilor s-a făcut cu susținere privată”

Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a organizat joi dezbaterea publică a Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD) în Județul Brașov, în care sunt prevăzute măsurile reducerea cantității de deșeuri  ce ajung la depozitele de deșeuri. Pentru a atinge acest obiectiv, Consiliul Județean Brașov are în plan să obțină o finanțare europeană nerambursabilă de aproximativ 114 milioane de euro. Asta după ce în ciclul bugetar european 2007 – 2013 nu a reușit să cheltuie nici un euro din finanțarea obținută prin Programul Operațional Sectorial – Mediu. 

De altfel, faptul că în județul nostru nu s-au făcut investiții publice semnificative în managementul deșeurilor a fost reproșat de unul dintre participanții la dezbatere, Bogdan Constantinescu, directorul  Brai Cata, unul dintre operatorii de salubritate din municipiul Brașov a declarat că „în Brașov se vorbește de PJGD din anul 2009. Până acum, toată gestionarea deșeurilor a fost făcută cu susținere și investiții private”. 

De cealaltă parte, reprezentanții Consiliului Județean Brașov au precizat că „acum s-au făcut pași importanți”. Ba mai mult, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Șerban Todorică a declarat că „nu cred că vom avea o problemă în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. De asemenea, cred că se va putea face și o ”fazare” (prelungirea perioadei de implementare – n.red.). În situația noastră sunt trei județe și cred că se vor face demersurile necesare de către România”. 

Exit mobile version