DNA anchetează achiziţia de vaccin anti-COVID în România. Reacţia coordonatorului campaniei de vaccinare

DNA a anunțat marți că a fost înregistrat un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei și până în prezent. DNA nu menționează nimic concret, precizând doar că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz. 

 

„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”.

Reacția coordonatorului campaniei de vaccinare: 

Întrebat, marți, în conferința de presă, despre dosarul deschis de DNA, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a răspuns:

„Am văzut astăzi în spațiul public acest tip de informație, dar nu am date suplimentare. Cert este că din ceea ce eu știu, modalitatea de achiziție la nivelul tuturor țărilor europene se supune aceleiași proceduri, întocmită și elaborată de Comisia Europeană.”

 

Vaccinul anti-COVID este achiziționat de către guvern în baza contractelor încheiate cu companiile farmaceutice de Comisia Europeană, cantitatea fiind alocată în baza cererilor fiecărui stat membru. 
 
În cadrul procedurii stabilite de Comisia Europeană, statele membre indică, în primele etape ale procesului de negociere cu o companie, dacă sunt interesate de un anumit vaccin și ce cantitate ar dori să cumpere. De îndată ce se încheie contractul, vaccinurile sunt alocate în conformitate cu o cheie de distribuire, în funcție de mărimea populației. Prin urmare, statele membre primesc vaccinuri în aceleași condiții – în mod proporțional și la același preț. Cantitățile de vaccinuri distribuite statelor membre pot fi ajustate în funcție de nevoile acestora. De exemplu, un stat membru poate decide să nu achiziționeze doze suplimentare de vaccin în cadrul opțiunilor negociate; în acest caz, alte state membre pot prelua opțiunile respective și pot cumpăra mai multe doze din vaccinul respectiv.
 

Cîţu: România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin

 
La data de 14 iulie, premierul Florin Cîțu declara că România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene care permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor.
 
„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă. (…) Strategia de a cumpăra vaccin este asumată la nivelul întregii Uniuni Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie (…), toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calcul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări (…). Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede”, afirma Cîţu, întrebat de ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID şi cât vor costa ele.
 
El mai spunea vaccinurile comandate sunt pentru mai mulţi ani, iar preţul total al dozelor va fi cunoscut atunci când România va trebui să le achite”.
 
„Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura”, mai spunea Cîţu.

România a primit până acum 18.522.449 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din care a folosit puțin peste jumătate, fiind vaccinați mai puțin de 5,4 milioane de români. Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că alte aproximativ 2,5 milioane de doze de vaccin vor fi livrate în România în septembrie, respectiv peste 1,9 milioane de doze Pfizer şi aproape 500.000 de doze de la compania Johnson &Johnson.

 
Au fost donate aproape 2,1 milioane de doze și vândute alte peste 2,2 milioane de doze, în timp ce aproape 750.000 de doze de vaccin au expirat, conform datelor transmise de către autorități la solicitarea HotNews.ro. România a administrat până acum 9.955.326 de doze, iar de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID, în 27 decembrie 2020, au fost vaccinați 5.384.683 de români.
 
De asemenea, au expirat 748.390 de doze de vaccin AstraZeneca, pentru că au trecut de termenul dat de producător, de 6 luni. De asemenea, 173.360 de doze de vaccin AstraZeneca și 4.720 de doze de vaccin Moderna au termen de valabilitate 31 octombrie. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.