E coadă la Petrică, în fiecare zi! Automatul care reciclează ambalaje pentru băuturi, din aluminiu, plastic sau sticlă, eliberând tichete care pot fi preschimbate în bilete pentru mijloacele de transport în comun din municipiul Brașov a colectat 7.242 de recipiente în doar două zile. Potrivit managerului companiei de salubritate Brai-Cata, Bogdan Constantinescu, în primele două zile de implementare au fost eliberate persoanelor care au reciclat prin intermediul aparatului 724 de tichete RAT BV cu două călătorii. Vorba aceea: „Bine faci, Bine Primești!”.
La începutul acestei săptămâni, automatul Petrică i-a provocat pe brașoveni și pe turiști să recicleze 10 ambalaje de băuturi din aluminiu, plastic sau sticlă, pentru a primi în schimb două bilete de călătorie cu mijloacele de transport în comun din municipiul Brașov, în cadrul campaniei „Bine Faci, Bine Primești!” desfășurată în piața Livada Poștei, de companiile Envipco și Brai-Cata, în parteneriat cu Primăria Brașov, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi care se desfășoară până pe 12 septembrie. Iar apelul la reciclare nu a rămas fără ecou.
„În primele două zile de la punerea în funcțiune a aparatului au fost contorizate în total 7.242 de ambalaje, din care 3.248 de PET-uri (având o greutate medie de 30 g/ bucată), 1.663 de sticle (cu o greutate medie de 275 g/ bucată) și 2.331 de doze din aluminiu (în greutate medie de 13 g/ bucată). Toate acestea însumează o cantitate totală de 585 de kilograme, luând în calcul greutatea medie a fiecăruia din tipurile de ambalaje colectate și numărul acestora”, a detaliat managerul Brai-Cata, firma care se ocupă de preluarea ambalajelor colectate și de predarea acestora către reciclatori.
Dincolo de cantitatea de material reciclabil, de numărul ambalajelor sau de numărul biletelor RAT BV cu două călătorii eliberate, care a ajuns în primele două zile la 724 de bucăți, cea mai impresionantă a fost dorința oamenilor de a contribui la tot acest efort dedicat sănătății mediului.
„E coadă la Petrică! În fiecare zi. Au venit oameni de toate vârstele să aducă ambalaje și s-au declarat încântați că pot recicla în acest mod. Spre exemplu, primii trei clienți au fost un pensionar, o adolescentă și sora mai mică a acesteia, ultimele două pregătind câteva zeci de recipiente, de când au aflat că se va derula campania, nu atât pentru biletele de transport, cât pentru ideea de reciclare. Iar efortul tuturor nu este de neglijat, având în vedere că numai cantitatea de sticlă colectată ajută la o reducere substanțială a amprentei de CO2 echivalentă, conform calculelor, cu: aprinderea unui bec cu LED de 5W pentru 33.260 de ore; aprinderea unui bec fluorescent compact pentru 11.641 de ore; folosirea unui televizor pentru 665 de ore ori folosirea unui calculator pentru 333 de ore”, a declarat Bogdan Constantinescu, adăugând că aparatul va rămâne în Piața Livada Poștei și mult după încheierea Forumului Orașelor Verzi.
Ca să puteți aproxima ce înseamnă această reducere a amprentei de carbon pe termen lung, iată care este, conform specialiștilor în protecția mediului, echivalentul fiecărei cantități de materiale reciclate sau economisite:
* o tonă de plastic reciclat = se evită eliberarea în atmosferă a 2.300 kg CO2;
* o tonă de metal reciclat = se evită eliberarea în atmosferă a 1.750 kg CO2;
* o tonă de hârtie reciclată = se evită eliberarea în atmosferă a 795 kg CO2;
* o tonă de sticlă reciclată = se evită eliberarea în atmosferă a 529 kg CO2;
* un m3 de apă (alimentare) = se evită eliberarea în atmosferă a 0,344 kg CO2;
* un m3 de apă (tratare) = se evită eliberarea în atmosferă a 0,708 kg CO2.
Fii primul care comentează