Primăria Săcele a finalizat lucrările de închidere a depozitului neconform de deşeuri de la Subobrej, reuşind astfel să fie prima localitate din judeţ care şi-a realizat proiectul asumat, astfel încât să nu atragă aplicarea procedurii de infringement din partea Uniunii Europene. A fost nevoie de un an de lucrări susţinute şi de aproape şapte milioane de lei pentru această închidere, a precizat primarul Virgil Popa, finanțarea fiind asigurată integral de la bugetul de stat, prin Administrația Fondului de Mediu.
Curăţenie pe 19.000 de metri pătrați
Rampa de la Săcele are în jur de 19.000 de metri pătraţi, întinsi pe aproape patru hectare. Cei care s-au ocupat de lucrări au scos de aici peste 100.000 de metri cubi de deșeuri pentru a o curăţa. După finalizarea lucrărilor de închidere a depozitului neconform, Primăria Municipiului Săcele va avea obligaţia de a monitoriza depozitul timp de 30 de ani.
„Vorbim despre un proiect extrem de important pentru municipiul Săcele și chiar pentru județul nostru. Va urma o perioadă de post implementare, de monitorizare a acestui depozit, pe o perioadă de 30 de ani, cu implicarea unor costuri din partea autorității locale, nu foarte mici, dar suntem obligați să le gestionăm în continuare. Vreau să mulțumesc constructorului care a respectat termenele, a fost serios și profesionist. Un proiect important, l-am finalizat, primii din județ și sper ca și colegii din celelalte localități unde sunt proiecte în curs de implementare, să le finalizeze cât mai repede”, a spus ieri primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.
Alte cinci depozite neconforme trebuie închise cât mai rapid
Aceasta este prima groapă de gunoi care se închide în judeţul Braşov, însă pe listă mai sunt alte cinci. Judeţul riscă amenzi uriaşe dacă nu respectă termenele pentru finalizarea unor lucrări similare în municipiul Braşov, dar şi la Victoria, Zărnești, Făgăraș, Codlea.
„Închiderea unui potential factor de poluare nu poate decât să crească potențialul zonei Săcele și să aducă numai beneficii. Județul Brașov mai are cinci locații care sunt în lucru, vorbim despre Victoria, Zărnești, Făgăraș, Codlea și două locații în Brașov. Din păcate, cele două locații din Brașov sunt doar în discuții și săptămâna trecută a avut loc o dezbatere la Prefectură tocmai pentru a identifica și a identifica și grăbi soluțiile de închidere pentru cele două locații din municipiul Brașov. În restul județului lucrările sunt în derulare. Putem spune că în municipiul Brașov sunt probleme cu aceste depozite neconforme și riscăm amenzi uriașe dacă nu vom găsi, urgent, soluții”, a declarat Mircea Paraschiv, șeful Gărzii de Mediu Brașov.
Fii primul care comentează