De ce vacanţă de două săptămâni şi nu şcoală online? Răspunsul ministrului Educaţiei

De luni elevii din România intră într-o vacanță care la începutul anului școlar nu era planificată. Anunțul a fost făcut miercuri seara, de președintele Klaus Iohannis, pe fondul trendului ascendent al incidenței cazurilor de COVID-19 în România. Pe buzele multora a apărut întrebarea „de ce nu trec în online cursurile”, aşa cum s-a întâmplat până acum. Un răspuns a venit de la munistrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a adus în discuţie, de această dată, viteza de internet, care ar împiedica desfăşurarea în online a cursurilor, într-o manieră suficient de bună. 

„Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă o vacanță suplimentară în loc de intrare in online, cred că sunt aceiași care nu au auzit de echitate in educatie, și le răspund ca din punct de vedere al vitezei de transfer minime pentru o predare online este necesar sa existe minimum 100 MB/sec. Asta se întâmplă doar pentru jumătate din teritoriul RomânieiÎn Bucuresti avem viteză de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot avem probleme” a spus Cîmpeanu.

Ministrul spune că această perioadă de vacanţă va putea fi recuperată fără prelungirea anului şcolar, însă o perioadă mai lungă este puţin probabil, astfel că ar trebui gândită o variantă de modificarea  structurii anului şcolar, în cazul în care va fi nevoie. 

„În educație este nevoie de predictibilitate, din păcate evoluția epidemiologică nu este deloc predictibilă. Suntem departe de ceea ce speram cu toții, de rata de vaccinare care ne-ar fi putut ajuta să ținem sub control. Vor fi și alte măsuri anunțate în urma ședinței CNSU și a ședinței de guvern care va valida măsurile, alături de cele care vizează școlile. În cursul acestei perioade vom avea consultări cu reprezentanții profesorilor și elevilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada cursurilor să nu fie diminuată, elevii să nu înregistreze pierderi din cauza acestei vacanțe. Două săptămâni pot fi compensate, mai mult de două săptămâni nu vor putea fi compensate”, a declarat Mihai Cîmpeanu. 

În perioada de două săptămâni de vacanță care începe pe 25 octombrie se va realiza achiziția celor 70 de milioane de teste cu salivă, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„În cele două săptămâni am fost asigurați că ONAC (Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate – n.r.) va finaliza achiziția pentru cele 70 milioane de teste care au fost aprobate prin hotărârea CNSU”, a anunțat ministrul interimar al Educației, într-o intervenție la B1 TV.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.