Patinoarul gratis din Piața Sfântul Ioan din Brașov, deocamdată o promisiune pe Facebook. Ce șanse are să fie deschis chiar și în 15 decembrie?

Patinoarul gratis din Piața Sfântul Ioan din Brașov este în acest moment doar o promisiune pe Facebook, pentru că nu a apărut la data anunțată de viceprimarul Flavia Boghiu – 29 noiembrie. Iar perspectivele nu sunt tocmai optimiste, pentru noua dată anunțată mai cu jumate de gură, la sfârșitul săptămânii, pentru că cele două proceduri de achiziție lansate de Primăria Brașov au fost sortite eșecului. 

Anunțul deschiderii patinoarului din Piața Sfântul Ioan a fost făcut de viceprimarul Brașovului Flavia Boghiu în 17 noiembrie, când, pe Facebook a postat mesajul: „mă bucură să vă anunț că iarna aceasta, mai exact în perioada 29 noiembrie – 28 februarie, brașovenii vor avea la dispoziție un patinoar de 300 mp, cu acces gratuit, în Piața Sf. Ioan”. 

Mesajul a pornit în online cu o promovare masivă a unui afiș, cu un copil patinând feeric pe „patinoarul gratuit” din Piața Sf. Ioan.

Mesajul a fost postat după ce în 15 noiembrie a fost lansat pe platforma electronică de achiziții anunțul procedurii pentru desemnarea unei firme care să monteze și să exploateze patinoarul. Valoarea estimată a contractului era de 135.000 lei, fără TVA, iar termenul de depunere a ofertelor era 18 noiembrie. 

În 29 noiembrie, când trebuia să fie deschis patinoarul, ia-l de unde nu-i. În lipsa lui sau a unei perspective apropiate, Primăria Brașov a fost nevoită ca în ziua în care trebuia să deschidă „patinoarul gratuit” să anunțe ca, de fapt, procedura de licitație a fost anulată.

Dar a promis că „vom avea și patinoar, chiar daca nu de astăzi”.

Tot luni, și doar la solicitările presei privind o explicație despre această situație, prin purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, municipalitatea brașoveană  a transmis și scuzele de rigoare: „Îmi cer scuze brașovenilor care vor veni în seara aceasta (29 noiembrie, n.red.) cu patine în Piața Sf. Ioan. Corect, ar fi trebuit să anunțăm de vineri”. (Nu știm dacă scuzele vin din partea purtătorului de cuvânt sau a celor care au anunțat cu atâta fast „patinoarul gratuit” pentru ca apoi „să bage capul la cutie”).

„Din păcate, am fost nevoiți sa reluăm procedura de achiziție pentru că am constatat o serie de probleme, grave, în ofertele celor două firme care au depus documentația pentru aceasta achiziție și a trebuit să urmăm o procedură de notificare a Consiliului Concurenței, cu toate etapele necesare. Procedural nu am putut relua achiziția până nu am finalizat partea de notificare a Consiliului Concurenței”, au anunțat reprezentanții Primăriei Brașov, prin purtătorul de cuvânt.

 

Termen prea strâns pentru aducerea și montarea patinoarului? 

Primăria Brașov a reluat procedura de atribuire în 26 noiembrie, cu o valoare estimată a contractului mai mică, respectiv 100.000 lei, fără TVA. Ulterior, în cursul zilei de 29 noiembrie, viceprimarul Brașovului Flavia Boghiu a anunțat că „de pe 15 decembrie până pe 28 februarie, cei mici, și nu numai, se vor putea bucura de patinoarul gratuit, amenajat în Piața Sfântul Ioan”. 

Numai că, în aceeași zi, dar seara târziu, Primăria Brașov a refuzat oferta depusă de SC SUISSE TRAIL SRL, depusă la anunțul din 26 noiembrie.

Și din nou, situația este ținută „sub preș”.

Conform informațiilor disponibile pe sistemul electronic de achiziții publice, oferta a fost respinsă după ce a fost constatată „neconcordanța între cerințele trecute în caietul de sarcini, față de cele scrise în descriere (referitoare la partea de operare) și imposibilitatea asigurării datei dorite de către Autoritatea Contractantă (Primăria Brașov – n.r.) de punere în funcțiune a patinoarului”. 

Acum rămâne de văzut dacă sunt în analiză și alte oferte. Dacă nu, șansele ca patinoarul să fie deschis în 15 decembrie sunt destul de mici, pentru că va fi nevoie de o reluare a procedurii de achiziție. 

De altfel, eventualele probleme în ceea ce privește atribuirea contractului ar fi trebuit luate în calcul de la bun început. Lipsa de experiență pare însă că și-a spus din nou cuvântul. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.