PETrică 3, automatul de colectare a recipientelor de băuturi, din plastic, metal și sticlă, care a devenit funcțional începând de azi, în zona pietonală a Pieței Dacia din Brașov, în fața complexului Rapid, ar putea depăși recordul de 7 recipiente colectate pe minut, stabilit de predecesorul său din zona Astra, după doar 40 de zile de funcționare, susține Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, care se ocupă de mentenanța aparatelor și managementul deșeurilor colectate.
Unde sunt mulți, puterea crește, iar între cei trei PETrică din Brașov nu poate fi vorba de concurență. Cu toate acestea, în momente de bilanț, intervine comparația. Până în prezent, cele două automate de tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile de băuturi – PET-uri, sticle și doze de aluminiu, aflate în zonele Livada Poștei (PETrică 1) și Astra (PETrică 2) au atins record după record în privința cantității de recipiente.
Urmărind datele statistice, specialiștii în reciclare estimează că PETrică 3, noul automat disponibil începând de azi, în zona Pieței Dacia din Brașov, în fața complexului Rapid, ar putea depăși mediile de colectare ale predecesorilor săi.
„Conform datelor oferite de sistemele electronice de înregistrare ale aparatelor, numărul deșeurilor reciclabile colectate de PETrică 1, în perioada 06.09.2021-16.02.2022 (164 de zile) a atins un total de 600.117 recipiente, constând în 146.635 de sticle, 212.131de PET-uri și 241.351 de doze din aluminiu. Un calcul simplu arată în acest caz o medie de 3.659 de recipiente pe zi, respectiv, 6 recipiente / minut. PETrică 2 a colectat în perioada 07.01-16.02.2022 (40 de zile) nu mai puțin de 174.651 recipiente constând în 36.046 de sticle, 90.695 de PET-uri și 47.910 doze din aluminiu, înregistrând o medie de 4.366 de recipiente pe zi, respectiv, 7 recipiente/ minut.
În aceste condiții îl putem credita pe PETrică 3, sistemul pe care îl punem în funcțiune azi, cu sanse mari să depășească aceste recorduri!”, a explicat Bogdan Constantinescu, managerul general al Brai-Cata, companie care este parteneră în proiect alături de Envipco, furnizorul sistemului și Primăria Municipiului Brașov.
Noul aparat va funcționa, ca și cele anterioare, zilnic, în intervalul 8.00 -18.00, astfel încât colectarea și întreținerea aparatelor să fie cât mai eficiente.
Fiecare din cele trei sisteme de colectare este compus din trei echipamente de reciclare, specializate pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle și doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje, de aceea recipientele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac.
Sistemul PETrică a fost lansat ca proiect pilot în cadrul Forumului Orașelor Verzi, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului, și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a zece ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport.
Conform datelor furnizate de municipalitatea Brașovului, de la începutul proiectului au fost oferite aproape 65.000 de bilete RATBv, dintre care 18.000 de bilete pe suport de hârtie și 46.244 de bilete în portofele electronice nominale.
Fii primul care comentează