PETrică a rămas din nou fără tichete RATBv. Primăria Brașov ia în calcul să ofere alte bilete la schimb

Începând de luni, 16 mai, tichetele eliberate de sistemele de colectare a materialelor reciclabile „PETrică” nu vor mai putea fi preschimbate în titluri de călătorie pe RATBv, a anunțat Primăria municipiului Brașov.  În primele săptămâni din luna mai s-a colectat cea mai mare cantitate de ambalaje, ajungându-se la o medie zilnică de peste 14.000 de peturi, doze și sticle colectate prin cele 3 sisteme. Astfel,  bugetul alocat pentru preschimbarea voucherelor eliberate de acest sistem a fost epuizat. 

Suma maximă lunară aprobată de Consiliul Local pentru plata titlurilor de călătorie eliberate este de 150.000 de lei. 

Primăria Brașov ia în calcul ca pe viitor, în schimbul materialelor reciclabile aduse de cetățeni la RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) să ofere bilete la instituțiile de cultură, la Zoo sau la centrul de agrement din Poiana Brașov. De asemenea, municipalitatea vorbește și despre „identificarea unor soluții alternative de finanțare”, însă deocamdată nu a oferit detalii despre acestea. 

Trei sisteme de tip RMV, în funcţiune în municipiul Braşov

Reamintim că primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei, iar în luna martie a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cele 8 luni de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze aproape 900.000 de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 870.329 recipiente colectate în 247 zile, ajungând la o medie zilnică de 3.524 de ambalaje colectate.

PETrică II, montat în cartierul Astra, a colectat, începând cu 7 ianuarie, 685.304 ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cei 3, media zilnică de colectare fiind de 5.396.

În data de 18 februarie, pe bulevardul Victoriei, în zona pietonală din fața complexului comercial Rapid, a fost pus în funcțiune și cel de al treilea sistem automat de tip RVM. Acesta a ajuns la 432.593 de recipiente colectate, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 5.150 ambalaje.

Comparativ cu luna trecută, la toate cele trei sisteme de preluare a recipientelor de plastic, sticlă și aluminiu s-au înregistrat creșteri ale cantității de ambalaje colectate zilnic, susţine Primăria municipiului Braşov. De la începerea programului au fost colectate 870.310 de PET-uri, la cele trei automate, 674.898 de doze de aluminiu și 443.018 de sticle, ajungând la un total de 1.988.226 recipiente. 

PETrică va funcţiona până în octombrie

Aceste sisteme automate de colectare, instalate de Municipalitate împreună cu cei doi parteneri – Envipco și Brai-Cata, vor funcționa până în luna octombrie, dată la care va fi introdus și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.