„Războiul referendumului” de la Dumbrăvița a ajuns în etapa reclamațiilor. După ce au strâns semnăturile de la cetățeni în șapte luni și le-au depus la Prefectura Brașov în cursul lunii noiembrie a anului trecut, reprezentanții au anunțat marți că au depus plângere penală la DNA, pe motiv că, în opinia lor, primarul comunei, Popa Zachiu (PNL), împreună cu secretarul general al comunei, Micu Costel, blochează în mod ilegal organizarea referendumului.
„Concret, consilierii locali USR Dumbrăvița îi acuză pe cei doi că tergiversează includerea proiectului de hotărâre, propus de consilierii locali USR, pe ordinea de zi a sedinței Consiliului Local, privind desemnarea reprezentantului Consiliului Local în Comisia de organizare a referendumului. Mai mult decât atât, primarul a declarat explicit că nu va permite niciodată includerea pe ordinea de zi a unui proiect care îi aduce lui prejudicii. Motiv pentru care a apelat la următorul tertip: a făcut o solicitare la ANI pentru a verifica compatibilitatea consilierilor locali USR, în calitate de inițiatori ai demersurilor pentru referendum, cu rolul de reprezentant al Consiliului Local în Comisia de organizare”, au postat USR-iștii din Dumbrăvița pe rețelele de socializare.
Ei au anunțat marți că au „au inițiat și semnat alături de alți cinci consilieri convocarea unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, pentru a supune la vot proiectul blocat la momentul respectiv de primar”.
Membrul Consiliului Local în comisie a fost stabilit
Mesajul a fost postat de reprezentanții USR pe rețelele de socializare în cursul zilei de marți și, deși ședința la care au făcut referire s-a desfășurat, ei nu au anunțat acest lucru.
Mai exact, primarul comunei, Popa Zachiu, a anunțat că aleșii USR „au convocat o ședință extraordinară pentru data de 7 februarie și au ales reprezentantul Consiliului Local în Comisia de organizare a referendumului, pe Anisia Costescu de la USR. Eu voi desemna membrul în comisei în cursul acestei săptămâni. După această etapă, va fi nevoie de un ordin de prefect privind constituirea acestei comisii”.
Edilul a menționat că după emiterea ordinului de prefect, membrii comisiei vor trebui să verifice semnăturile strânse în timpul campaniei, să analizeze motivele solicitării organizării referendumului și să propună Consiliului Local Dumbrăvița emiterea unei hotărâri privind organizarea acestui referendum. „Când se va analiza posibilitatea organizării referendumului, Consiliul Local va trebui să țină cont și de suma necesară organizării consultării populare, adică aproximativ 80.000 de lei. Este o sumă mare, mai ales în condițiile actuale, când numai factura la electricitate pe care trebuie să o plătim a crescut cu 20%”, a continuat primarul.
Referitor la plângerea făcută de USR-iști la DNA, primarul a declarat că acuzațiile reclamanților sunt nefondate.
Reamintim că anul trecut, timp de șapte luni, reprezentanții USR au strâns 1.100 de semnături pentru demiterea primarului (208 din satul Vlădeni și 902 din localitatea Dumbrăvița). La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, reprezentanții USR au anunțat că au depus tabelele la Prefectura Brașov.
Fii primul care comentează