În topul companiilor de stat profitabile au avut loc unele schimbări în primul an de pandemie, conform unui raport al Consiliului Fiscal. De asemenea, trebuie menționat că datoriile multora au urcat.
Totul dacă ne uităm la profitabilitate ca medie, vedem o situație îmbunătățită. Motivul este următorul: companiile de stat au avut mult de câștigat de pe urma măsurilor economice luate de autorități în pandemie. Asta deși productivitatea lor a scăzut.
Instituția menționează că dacă în anul 2019 companiile de stat au înregistrat o pierdere netă agregată de 1,8 mld. lei, anul 2020 a consemnat o revenire în teritoriul pozitiv la un profit net total de 0,9 mld. lei. Evoluția aparent favorabilă a rezultatului net în termeni nominali se regăsește atât la nivelul Top 5 cele mai profitabile companii de stat – creștere a profitului net de la 3,7 mld. lei la 4,2 mld. lei –, cât mai ales la nivelul celorlalte companii – diminuare a pierderii agregate de la 5,5 mld. la 3,3 mld. lei, deși acestea continuă să fie neprofitabile, similar situației consemnate în majoritatea anilor anteriori.
Totuși, valoarea adăugată brută și productivitatea muncii au înregistrat o scădere în anul 2020.
De ce companiile de stat au avut rezultate mai bune în pandemie
La aceste rezultate contabile au contribuit decisiv măsurile economice și financiare adoptate de stat pentru ameliorarea situației economice a firmelor de stat și private, care au inclus:
• amânarea plății la anumite taxe;
• plata șomajului tehnic;
• decontarea unei părți a salariului brut pentru angajații menținuți în muncă;
• acordarea de garanții de stat pentru anumite împrumuturi corporative;
• bonificații la plata impozitelor în cazul plății înainte de termen;
• scheme de garantare a creditelor pentru investiții („IMM Invest România” și „IMM Leasing”).
Potrivit Consiliului Fiscal, cuantumul total al schemelor care au presupus finanțarea de la buget a cheltuielilor unor firme, cu un impact direct asupra profitabilității companiilor, a fost de cel puțin 8 mld. lei la nivelul întregii economii, distorsionând astfel rezultatul contabil al companiilor cel puțin cu aceste sume.
Topul companiilor de stat după profitabilitate în 2020 (profit net)
1. Hidroelectrica – 1,45 miliarde lei
2. Romgaz – 1,27 miliarde lei
3. Nuclearelectrica – 699,3 milioane lei
4. SAPE – 396,6 milioane lei
5. Electrocentrale București – 358,7 milioane lei.
Analizând evoluția Top 5, spune Consiliul Fiscal, se remarcă faptul că în anul 2020 au avut loc schimbări în ceea ce privește acest clasament: astfel au intrat companiile SAPE, cu un profit net de 397 mil. lei, ocupând poziția a patra și compania Electrocentrale București, cu un profit net de aproximativ 359 mil. lei, ocupând ultima poziție în top, iar companiile Aeroporturi București și Transgaz au părăsit clasamentul.
Arieratele companiile de stat au crescut
Arieratele companiilor de stat s-au majorat semnificativ cu 33,6% (+5,6 mld. lei) față de anul anterior, până la nivelul de 22,2 mld. lei (reprezentând 24,1% din totalul plăților restante la nivelul întregii economii, față de 19,3% în 2019), conform Consiliului Fiscal. Circa două treimi din creșterea volumului acestora, comparativ cu anul anterior, este localizată la două companii: CFR Marfă și Compania Națională Unifarm, fiind atribuibilă unei decizii a CE privind incompatibilitatea ajutorului de stat acordat CFR Marfă în anul 2013, respectiv, unui management defectuos privind gestiunea stocurilor în cazul Unifarm.
Top 10 companii după arierate în 2020
1. RADET – 4,1 miliarde lei
2. CFR Marfă – 3,947 miliarde lei
3. Oltchim – 2,3 miliarde lei
4. CE Hunedoara – 2,15 miliarde lei
5. Unifarm – 1,17 miliarde lei
6. RATB – 955 milioane lei
7. Remin – 651,8 milioane lei
8. Societatea Națională a Cărbunelui – 552,3 milioane lei
9. RADET Constanța – 474,3 milioane lei
10. Apaterm – 410 milioane lei
Cumulat, acestea reprezintă 75,4% din totalul arieratelor companiilor de stat.
Fii primul care comentează