Administratorii speciali de la Carfil și Tohan, eliberați din funcție. Reproșul ministrului Năsui: salarii mari, pregătire de privatizare deloc

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui (USR), a anunțat  eliberarea din funcţie a administratorilor speciali pentru privatizare de la Tohan şi Carfil, care au un salariu lunar de aproximativ 9.000 de lei, deşi ambele companii de stat înregistrează pierderi.
Năsui spune că, în teorie, acești administratori speciali ar fi trebuit să pregătească companiile de stat pentru privatizare, dar nu au reușit mare lucru până acum. Mai mult, el nu a scăpat ocazia de a face publice și veniturile pe care cei doi le obțin, după această activitate care se dovedește ineficientă:
„Acești administratori ar fi trebuit să pregătească companiile de stat pentru privatizare, însă, în practică, nu fac nimic. Dimpotrivă, își iau bani atât timp cât compania nu este privatizată”.
 
Tohan și Carfil sunt două companii de stat care au  administratori speciali, iar salariile lor erau de 8.962 de lei și 9.000 de lei pe lună, conform ministrului Economiei.
 
„De unde bani? Din banii companiilor, care mai departe fac pierderi și generează datorii la stat. Datorii care sunt șterse periodic. Deci din banii noștri, ai contribuabililor. Cât de utili au fost acești administratori speciali pentru aceste două companii? Tohan SA este pe pierderi. În 2020 a avut pierdere de 3,6 milioane de lei. Și are datorii la stat de peste 30 de milioane de lei. Carfil SA este și ea pe pierderi, 11 milioane de lei în 2020 și are datorii de peste 15 milioane de lei, tot la stat. La un moment dat va trebui să ne oprim cu toate sinecurile și toate categoriile <<speciale>>”, a scris Năsui, miercuri, pe Facebook.
 
Cu o zi înainte, evident, tot pe Facebook, ministrul Claudiu Năsui anunțase eliberarea din funcție a altor trei administratori ai unor companii de stat: Băița SA, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Mecanică București. Și în acest caz, Năsui a făcut publice salariile lor: 10.871 de lei, 10.476 de lei și 14.658 de lei pe lună.
 

„Focuri de avertisment”, trase de Ministerul Apărării 

 
Dacă ministrul Economiei este în plină ofensivă împotriva administratorilor companiilor care produc armament sau mijloace tehnice, Ministerul  Apărării Naționale (MApN) reclamă faptul că Ministerul Economiei nu se grăbește să finalizeze unele proceduri de omologare, astfel încât armata Română să poată lansa comenzi către industria de apărare autohtonă. De altfel, potrivit defenceromania.ro  zilele trecute, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a trimis o adresă către Claudiu Năsui, ministrul Economiei, un document în care atrage atenția că „în urma propunerilor de replanificare a termenelor de omologare a munițiilor, există posibilitatea pierderii de către Romarm a unor venituri importante și, în ceea ce privește MApN, crearea dependenței de companii străine, în condițiile în care securitatea aprovizionării și crearea capacității de reface a stocurilor de muniții de război impun aprovizionarea din surse naționale”.
 
În documentul amintit, el a prezentat și câteva exemple, printre care și bomba explozivă cal. 82 mm și cea de 120 mm, produse tradiționale din portofoliul Romarm:
 
În 2020 procedura de achiziție a fost anulată deoarece oferta nu a fost conformă și nu a respectat cerințele fișei de produs. La reluarea procedurii anul acesta, pe lângă C.N. ROMARM S.A., care până în prezent nu a omologat lovitura cu bombă explozivă cal. 120 mm, au depus candidaturi alți doi operatori economici (unul român și unul străin), care ar putea avea oferte viabile”. 
 
În finalul adresei MApN amintește că tocmai pentru a veni în sprijinul industriei naționale de apărare a trimis anual, începând din 2019, intențiile privind achizițiile de echipamente, piese și muniții pe o perioadă de 10 ani.
 
 

1 Trackback / Pingback

  1. Administratorii speciali de la Carfil și Tohan, eliberați din funcție. Reproșul ministrului Năsui: salarii mari, pregătire de privatizare deloc – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.