Site icon

Opinia oamenilor: avem o problemă cu pisicile și câinii fără stăpân. Punctul de vedere al unor primari din județul Brașov: nu avem nicio problemă

Societatea Română de Sălbăticie, în parteneriat cu Federația Coaliția Natura 2000 România și Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov au încercat să afle cum percep oamenii câinii și pisicile fără stăpân,  dar și care cred ei că sunt cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemei. În acest sens, în cadrul unui proiect mai amplu, pentru care a fost obținută o finanțare nerambursabilă de aproape 133.962 euro, în luna februarie a acestui an cele trei ONG-uri au realizat o cercetare sociologică, prin care și-au propus să afle percepția oamenilor despre animalele hoinare, dar și alte date semnificative. Rezultatele acestei cercetări, dar și a datele colectate de la instituțiile statului și prin activitatea grupurilor de lucru din cadrul proiectului, se va elabora un plan de acțiune care va fi supus dezbaterii publice la începutul  acestei veri, și apoi trimis către toate autoritățile relevante, cu putere de decizie și acțiune în soluționarea problemei animalelor hoinare cu sau fără stăpân. 

Ce rezultate au fost obținute în urma sondajului: 

Chestionarul a fost completat online de 678 de persoane din mai multe zone ale României. Având în vedere că acest chestionar a fost aplicat online, în raportul de cercetare se arată că „reprezentativitatea pentru populația națională nu poate fi garantată sau controlată, deoarece prin natura distribuției online, participanții la sondaj vor fi cei alfabetizați, cu abilități și resurse digitale și acces la rețeaua internet etc”.

Rezultatele sondajului au fost prezentate marți, la Brașov, de reprezentanții celor trei ONG-uri. La conferință a participat și un reprezentant al Poliției Animalelor, dar și consilierul județean Lucian Rad (USR). Alesul județean a declarat că a solicitat mai multe informații de la primării despre animalele fără stăpân, iar unii primari din județul Brașov i-au spus că nu au câini comunitari, deși locuitorii au reclamat prezența lor.  

Exit mobile version