FOTO&VIDEO. Foame de muzee la Brașov. „Noaptea Muzeelor” a fost una a recordurilor

După doi ani de pauză, cauzată de pandemia de coronavirus, muzeele și-au redeschis porțile în „Noaptea Muzeelor” de sâmbătă seara. A fost o noapte a recordurilor. Pentru „Noaptea Muzeelor”, unitățile muzeale s-au deschis la ora 18.00, iar brașovenii și turiștii s-au așezat răbdători la coadă. Spre orele 20.00, cozile erau impresionante și așa au fost toată seara.

La Muzeul Județean de Istorie Brașov, coada ajungea până aproape de ieșirea din Piața Sfatului, iar pe Bulevardul Eroilor, vizitatorii care așteptau să intre la Muzeul de Artă și la Muzeul Amintirilor din Comunism au blocat trotuarul. 

De altfel, unele muzee au renunțat la ideea de a primi ultimii vizitatori la miezul nopții și au prelungit programul. De exemplu, la Muzeul Județean de Istorie Brașov au fost înregistrați aproximativ 2.000 de vizitatori, iar programul a fost prelungit până după miezul nopții. Program prelungit a fost și la Muzeul Amintirilor din Comunism,  care s-a închis în jurul orei 02.00. 

Record de vizitatori a fost și la nivel național. Astfel, potrivit informațiilor coordonatorului Departamentului de proiecte culturale şi relaţii internaţionale din cadrul Rețelei Naționale a Muzeelor Din România, Dragoș Neamțu, în „Noaptea Muzeelor”, în 79 de obiective cuantificate, dintre cele 251 participante, au fost anunțați 242.473 de vizitatori. 

 Care sunt cauzele recordurilor

Dragoș Neamțu a declarat pentru Agerpres că, din punctul lui de vedere, există două cauze pentru numărul mare de persoane care au mers la muzeu sâmbătă seara.

„Mă gândesc la două cauze. Cea copleşitor dominantă este aşteptarea de doi ani de zile în care lumea a tot stat, a aşteptat şi a acumulat aşa un chef şi dor de oportunităţi culturale şi, mai ales, dintr-astea speciale. Al doilea motiv este că, totuşi, în actualul context de prăbuşire economică şi socială din România, pentru că preţurile au luat-o razna, inflaţia nu mai zic şi, în general, e foarte greu pentru foarte mulţi să mai asigure traiul, faptul că, totuşi, a fost gratuit a contat enorm. Sunt foarte mulţi consumatori de artă, de cultură, de muzee, pentru care 10 sau 20 de lei, preţul de intrare la muzeu, reprezintă la un moment dat prea mult, în contextul în care trebuie să asiguri traiul minimal”, a precizat Neamțu. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.