Rabla pentru electrocasnice – Când începe, ce se schimbă și care este valoarea voucherelor

Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 va începe pe 17 iunie. Bugetul de anul acesta este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mare decât anul trecut, dar de data aceasta televizoarele NU vor mai fi acceptate în program. Când începe fiecare etapă, ce se poate cumpăra și cât este voucherul pentru fiecare categorie?

Prima sesiune Rabla electrocasnice începe pe 17 iunie, pentru ca publicul să se poată documenta. Ministrul Tanczos Barna spunea că a existat un trend ciudat în 2021: multă lume s-a înscris în program și mulți nu au folosit voucherele. De data aceasta se vrea să fie totul diferit.

Calendarul primei sesiuni din programul Rabla pentru Electrocasnice:

17 Iunie 2022, ora 10.00 – 23 Iunie 2022, ora 23.59 – se va derula etapa înregistrării populației în program/crearea conturilor;

– 24 Iunie 2022, ora 10.00 – 30 iunie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) populația poate rezerva vouchere pentru categoria: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și categoria frigidere. Bugetul pentru aceasta este de 25.milioane lei

– 1.iulie 2022, ora 10.00 – 7 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – populația poate rezerva vouchere pentru laptopuri și tablete. Pentru această etapă avem prevăzut un buget de 10.000 milioane lei;

– 8 iulie 2022, ora 10.00 – 14 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – se va derula a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiționat, uscătoarelor de rufe și aspiratoarelor. Pentru aceasta, bugetul este de 15 milioane lei.

Sesiunea a II-a se va desfășura în lunile noiembrie – decembrie 2022.

Valoarea voucherelor este:

➢ 400 lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasa energetică C;

➢ 400 lei pentru maşini de spălat vase, având cel puțin noua clasă energetică D;

➢ 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

➢ 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;

➢ 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;

➢ 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

➢ 500 lei pentru laptopuri;

➢ 300 lei pentru tablete.

Rabla electrocasnice – Modificări față de 2021

Echipamentele finanțate în cadrul programului sunt împărțite în trei categorii eligibile: 1. Mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere, 2. Laptopuri și tablete, 3. Aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Programul vine anul acesta și cu câteva modificări. Astfel, una din acestea prevede condiții mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate. Acestea nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru același echipament în cursul acestui an.

De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile. O altă modificare intervenită în programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.

De ce au fost eliminate TV-urile? Fiindcă riscau să monopolizeze programul, pentru că lumea ar vrea televizoare și nu alte echipamente.

Ministrul Mediului explica pe 9 mai de ce TV-urile nu mai sunt în program:

„Am eliminat televizoarele pentru că riscam să transformăm acest program într-un program doar pentru ele. Cred că anul trecut am asigurat un sprijin suficient de mare pentru televizoare”, a spus ministrul Tanczos Barna care a menționat că cele mai energofage echipamente sunt aparatele de aer condiționat și alte aparate mari care consumă mult.

„Succesul programului nu se poate măsura în numărul de TV-uri cumpărate”, a spus ministrul, întrebat de ce televizoarele nu mai sunt incluse în Rabla. Succesul programului, spunea el, ar trebui să se măsoare în numărul de lăzi frigorifice sau frigidere cumpărate.

„Nu cred că un astfel de program trebuie să se concentreze pe televizoare, ci pe echipamente ce ajută gospodăriile să consume mai puțin. Pe acele echipamente se va concentra programul”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.