Dorin Rotaru, șef al unui birou de la Brigada Operațiubni Speciale Brașov, a fost reținut pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Brașov.
Decizia vine după ce ieri, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut percheziţii la mai multe domicilii, printre care și la sediul Biroului Operațiuni Speciale, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, compromiterea intereselor justiţiei, favorizarea făptuitorului şi infracţiuni de fals, comise în cursul anilor 2020 şi 2022.
Dosarul în care se cercetează scurgerea de informații vizează BOS, aflat însubordinea Poliției Române, ai cărui ofițeri sprijină informativ anchetele parchetelor. Ofițerii au acces la date din dosare și există suspiciuni că unele au fost furnizate persoanelor la care legea nu permite să ajungă.
Amintim că, în 11 aprilie 2022, fostul șef al biroului, Emanoil Mirică, a fost condamnat, în primă instanță, la 6 ani de închisoare, din același motiv.
Rotaru a contestat hotărârea.
**
Potrivit unui comunicat emis azi de către Direcția Națională Anticorupție imediat după perchezițiile de ieri, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 mai 2022, a inculpatului:
ROTARU DORIN, ofițer de poliție și șef al unui birou din cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (două fapte),
– compromiterea intereselor justiției,
– instigare la fals intelectual,
– favorizarea făptuitorului.
În aceeași cauză a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata DÎMBU BIANCA ELENA, ofițer de poliție în cadrul biroului menționat mai sus, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de fals intelectual.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
1. În perioada aprilie – mai 2020, inculpatul Rotaru Dorin, în calitatea menționată mai sus, ar fi divulgat unei persoane informații nedestinate publicității, din două dosare penale (din care unul era al DNA) în care era delegat să desfășoare diverse activități. Concret, acesta i-ar fi transmis în două rânduri persoanei respective că este vizată de măsuri de supraveghere tehnică și că va face obiectul unor mandate de percheziție domiciliară.
2. În perioada 18 martie – 09 aprilie 2022, inculpatul Rotaru Dorin, în aceeași calitate, l-ar fi anunțat pe un om de afaceri despre faptul că procurorii continuă cercetările într-o cauză penală care ar avea ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite de un agent din cadrul Poliției Rutiere Brașov și că în viitor este posibil ca cercetările să fie extinse și asupra omului de afaceri.
În același context, inculpatul ar fi determinat-o pe subalterna sa Dîmbu Bianca Elena să nu precizeze într-un document care urma să fie atașat la dosarul de urmărire penală aspecte relevante în administrarea probatoriului.Inculpaților Rotaru Dorin și Dîmbu Bianca Elena li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Fii primul care comentează