Site icon

Încep probele eliminatorii pentru admiterea în învăţământul dual

Probele eliminatorii pentru admiterea în învățământul dual au loc în zile de 11 și 12 iulie, potrivit calendarului oficial. Amintim că Edupedu.ro a scris că probele pentru admiterea în învățământul dual se pot desfășura pe parcursul a două zile, dacă sunt prea mulți candidați înscriși sau operatorii economici nu pot participa într-o singură zi la desfășurarea probelor eliminatorii, conform unei adrese a ministerului Educației.

Potrivit calendarului admiterii în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2022 – 2023, procedurile au început din 4 iulie, cu înscrierile la şcolile duale. 

Etapa I de admitere

A. Probele eliminatorii:

Rezultatele la probele eliminatorii se vor afișa în fiecare zi din perioada de desfășurare a acestora astfel încât să existe posibilitatea înscrierii elevilor respinși la probele eliminatorii în alte unități de învățământ / calificări la care nu se organizează astfel de probe, până cel târziu 13 iulie.

B. Probele de admitere: 

 

În etapa a II-a de admitere:

A. Probele eliminatorii se încadrează strict în perioada prevăzută de calendarul admiterii, 29 iulie 2022.

B. Probele de admitere; 

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.

Învăţământul dual are o durată de trei ani şi se adresează absolvenţilor de clasa a VIII-a cu vârsta de maxim 26 de ani. Conform structurii anului şcolar aprobat de Ministerul Educaţiei, pregătirea practivă ocupă 20% în clasa a IX-a (5 săptămâni), 60% în clasa a X-a (9 săptămâni), 72% în clasa a XI-a (10 săptămâni). Pregătirea practică a elevilor se realizează în atelierele școlii și/sau la operatorul economic, conform clauzelor convenite în contractul de pregătire practică.

În municipiul Braşov se află prima şcoală în sistem dual înfiinţată în România – Şcoala Profesională Germană „Kronstadt”, realizată în parteneriat cu zece operatori economici străini. 

 

Exit mobile version