Site icon

Se schimbă examenul de BAC: probele pe care absolvenții le vor susține la bacalaureat indiferent de profil

​Promoția de liceeni din 2027 va fi prima care ar urma să susțină bacalaureatul într-un nou format.

Astfel, potrivit Ministerului Educației, e​levii care încep clasa a IX a în anul școlar 2023-2024 vor susține Examenul de bacaluareat cu următoarele probe: 

A – proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun

B – două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională.

C – proba de evaluare a competențelor digitale

D – probă scrisă la Limba și literatura maternă

E – probe scrise, facultative, specifice profilului sau specializării, la alegerea candidatului, după cum urmează:

Examenul naţional de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii învăţământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

 
 

Absolvenţii care au susţinut proba de de evaluare a competențelor lingvistice și proba de evaluare a competențelor digitale li se eliberează certificate care atestă nivelul de competenţă lingvistică, respectiv nivelul de competenţă digitală. Eliberarea acestor certificate nu este condiţionată de promovarea probelor scrise și practice. Proba scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării nu condiționează promovarea examenului de bacalaureat, precizează Ministerul Educației.

Noile reguli sunt cuprinse în proiectele de legi ale Educației, prezentate marți de ministrul Sorin Cîmpeanu. După ce vor fi puse în dezbatere publică, acestea trebuie să fie aprobate în Guvernn, apoi să fie trimise în Parlament pentru dezbatere și adoptare.

Exit mobile version