Lista farmaciilor de unde pot fi ridicate pastilele cu iod. De ce pastilele cu iod nu sunt recomandate persoanelor de peste 40 de ani?

​Lista farmaciilor de unde pot fi ridicate pastilele de iodură de potasiu a fost publicată de Ministerul Sănătății – este vorba despre aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara. Mai întâi trebuie să treceți însă pe la medicul de familie, pentru prescripția medicală în baza căreia vi se pot elibera pastilele de iod.

LISTA completă a farmaciilor de unde se pot ridica pastile de iodură de potasiu, în baza prescripției medicale eliberate de medicii de familie, poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Iodura de potasiu nu se administrează preventiv, ci se ridică de la farmacie doar pentru a o avea în casă, în caz de accident nuclear, au explicat în repetate rânduri autoritățile.

De asemenea, pastilele de iod nu sunt recomandate persoanelor cu vârsta peste 40 de ani.

Rafila îndeamnă „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a îndemnat luni pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie.

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății, care admite însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

Medicii de familie: Rețetele pentru iod nu pot fi eliberate online

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a reacționat, luni, la declarațiile lui Alexandru Rafila, arătând că este posibil ca pacienții să aștepte câteva zile sau săptămâni până vor obține o programare în vederea obținerii prescripției pentru eliberarea pastilelor de iodură de potasiu.

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”, arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat.

Medicii de familie arată că „au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2.500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”.

Medicii de familie atenționează și că aceste rețete nu pot fi trimise online, fiind necesară prezența fizică la cabinet:

„Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate.”

De ce pastilele de iod nu sunt recomandate persoanelor cu vârsta peste 40 de ani

Campania de distribuire gratuită a pastilelor de iodură de potasiu de 65 mg derulată de Ministerul Sănătății se adresează persoanelor cu vârsta sub 40 de ani.

După 40 de ani, administrarea comprimatelor de iod nu mai este recomandată.

Potrivit medicilor, iodul este recomandat în special copiilor, adolescenților și femeilor însărcinate.

Pe măsură ce ne apropiem de vârsta 40 de ani și mai ales după, metabolismul devine mai leneș, așa că absorbția iodului în tiroidă este slabă. Din același motiv, medicii spun că chiar și expunerea la iod radioactiv după 40 de ani nu are consecințe foarte grave.

Pe de altă parte, după 40 de ani, multe persoane au predispoziție să dezvolte disfuncții ale tiroidei – de care de cele mai multe ori nici măcar nu știu – precum hipotiroidism sau hipertiroidism, iar administrarea de iod ar risca să agraveze aceste probleme.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.